Reklama

Reklama

Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową

Pistacjowa słodycz

Czas przyrządzenia: 1,5 h 12, wymiar tortownicy 24Ø
Składniki dla: 12 porcji

Składniki na masę

  • 1 kg twarożku np. kanapkowo – sernikowego Mój ulubiony
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 125 ml śmietanki 36 %
  • sok i skórki z dwóch limonek
  • 200g batatów

Składniki

  • 100 g marchwi
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g masła
  • 100 g pokruszonych pistacji
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 150 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g zmielonych pistacji
  • sok i skórka z 1 limonki

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania spodu. Marchew myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mielone migdały, pokruszone pistacje, startą marchew, dodajemy żółtko, pokrojone masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Na 30 min wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie wylepiamy ciastem wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy 20 min w temperaturze 170 ̊ C. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twarożek „Mój ulubiony” przekładamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodając na przemian porcje cukru pudru, jaja, przestudzone bataty, śmietankę, oliwę, sok i skórkę z limonek. Gładką masę wylewamy na podpieczony spód marchewkowo – pistacjowy i pieczemy w temperaturze 140 ̊C 55 min. Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy zmielone pistacje i odstawiamy na 10 minut. Następnie powtórnie podgrzewamy dodając pokruszoną białą czekoladę. Na zakończenie dodajemy sok i skórkę z limonki. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnik, studzimy ok. 10 minut i polewamy przygotowaną polewą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje