Sernik na zimno
Deser doskonały na upały - orzeźwiający, a zarazem słodki - akurat na tyle, ile trzeba. Co ważne - powstaje bez pieczenia i jest nieskomplikowany w przygotowaniu.

Składniki
- 1 kg twarogu (najlepiej w wiaderku, typowo na sernik)
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
- 2 saszetki żelatyny
- 1 kartonik śmietany 30 proc. (250 ml)
- 100-120 g cukru (lub ksylitolu/erytrolu)
- 1 puszka brzoskwiń
1. Żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy. Tak samo postępujemy z galaretkami. Brzoskwinie z puszki kroimy.2. Śmietankę chłodzimy. Gdy będzie już schłodzona, ubijamy ją mikserem, stopniowo dodając cukier. Miksujemy dalej, aż cukier się rozpuści.3. Ubitą śmietanę łączymy z twarogiem i żelatyną. Mieszamy starannie, aż do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Układamy na nim pokrojone brzoskwinie z puszki, zalewamy je galaretkami. Ciasto schłodzimy w lodówce ok. 3-4 godzin.