Sernik pieczony z brzoskwiniami
Na to ciasto sezon trwa cały rok!
Składniki:
Kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg tłustego twarogu
- 100 ml śmietany kremówki 36 proc.
- 5 jajek
- 1 białko
- 200 g cukru
- olejek waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 brzoskwinie, obrane i pokrojone w ósemki
- 3/4 szkl. płatków migdałowych
Przygotowanie:
Jajka roztrzep, dodaj do nich cukier, wymieszaj. Dodaj zmielony twaróg, śmietanę, olejek waniliowy i mąkę. Zmiksuj, dodaj kawałki brzoskwiń, a gotową masę wylej na podpieczony spód. Posyp płatkami migdałowymi i piecz w temp. 150 stopni C przez 1 godzinę.