Sernik wiedeński
Klasyczny sernik z rodzynkami.
Składniki
Spód:
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- Żółtko
- 8 dag cukru
- łyżka śmietany 18 proc.
Masa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 10 jajek
- szklanka cukru pudru
- 20 dag masła
- 2 łyżki kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- budyń waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag rodzynek
Przygotowanie
1. Masło posiekaj nożem z mąką i cukrem, dodaj żółtko, śmietanę, szybko zagnieć ciasto. Połóż je na talerzu, przykryj drugim, chłodź godzinę w lodówce.
2. Składniki sypkie przesiej. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puch, dodawaj po 1 żółtku, ciągle ucierając. Porcjami dodawaj ser i składniki sypkie, ucieraj. Rodzynki odsącz, obtocz w mące, wsyp do masy, wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy, wymieszaj łyżką.
3. Natłuszczoną tortownicę wyłóż ciastem, piecz 15 minut w temperaturze 180°C, wyjmij, napełnij masą, piecz 50 minut.