Sernik z musem i polewą
Składniki: 40 dag dojrzałych truskawek, 1 kg białego sera trzykrotnie zmielonego, 1/4 kostki masła, 1,5 szklanki cukru pudru, 6 jajek, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 tabliczki białej czekolady, sól, 5-6 łyżek śmietany kremówki, listki świeżej mięty lub melisy do dekoracji gotowego sernika.

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki. 4/5 zmiksuj, resztę odłóż do dekoracji. Powstały mus przecedź przez gęste sito, aby oddzielić pesteczki.
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z połową cukru pudru. Podczas ucierania stopniowo dodawaj żółtka. Na końcu wmieszaj do masy trzykrotnie zmielony ser oraz mąkę. Białka ubij ze szczyptą soli i resztą cukru pudru. Dodaj do żółtek. Na końcu do masy serowej dodaj mus truskawkowy (kilka łyżek odłóż) - ale nie mieszaj zbyt dokładnie, tylko lekko, aby w cieście powstały wyraźne truskawkowe refleksy.
Tortownicę wyłóż pergaminem, przełóż do niej masę serową z musem truskawkowym.
Sernik piecz przez ok. godzinę w temperaturze 170°C. Gdy sernik się piecze, przygotuj polewę. Białą czekoladę stop w rondelku. Śmietanę ubij, połącz z czekoladą. Gotowy sernik przestudź. Pokryj polewą, na nią wylej resztę musu i rozmieszaj lekko widelcem, aby powstały "wzorki". Zastudź. Podaj ubrany truskawkami i miętą.