Reklama

Reklama

Sernik z nutką limonki

Orzeźwiający, słodki deser.

Składniki

  • 1 szkl. pokruszonych herbatników
  • 10 dag masła
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Składniki - masa

  • 1 kg sera na sernik
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2–3 łyżki syropu miętowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • skórka otarta z 1 limonki oraz świeże listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Spód: powoli rozpuść masło. Pokruszone ciasteczka wsyp do miski. Wlewaj do nich po odrobinie masła i mieszaj do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Połącz z drobno startą czekoladą. Masą ciasteczkową wylep formę do tarty. Dociśnij ją dłońmi do dna i do boków. Schłodź w lodówce. 

2. Masa: ser zmiksuj z mąką i cukrem pudrem. Jajka roztrzep z żółtkami, syropem i sokiem z limonki. Ser połącz z jajkami i dokładnie wymieszaj. Masę serową wylej na spód z ciasteczek. Wyrównaj wierzch i przykryj foremkę folią aluminiową, aby sernik nie zrumienił się zbytnio podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Wstaw formę z tartą serową. Na poziomie niżej umieść kratkę z piekarnika i ustaw na nim żaroodporne naczynie napełnione wodą (ok. 300 ml).  

3. Piecz tartę 1 godzinę. Jeśli woda wyparuje, dolej nową porcję wrzątku. Sernik powinien być ścięty na wierzchu, ale dość luźny. 

4. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik do wystudzenia. Przełóż go wraz z foremką do lodówki i zostaw na całą noc. Udekoruj skórką startą z limonki i miętą. Ciasto możesz podać np. z kleksem bitej śmietany

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje