Sernik z posypką
Innowacyjne zastosowanie posypki!
Składniki:
- 1 cytryna
- 4 gruszki
- Puszka mini-gruszek
- 400 ml półwytrawnego czerwonego wina
- 300 g cukru
- Laska cynamonu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 400 g mąki
- 250 g miękkie masło
- 1 łyżka kakao
- 500 g chudego twarogu
- 250 g śmietany
- Opakowanie budyniu waniliowego
- 6 jaj
Przygotowanie:
Cytrynę obrać. Z połowy wycisnąć sok. Gruszki obrać poprzekrawać, wyciąć gniazda nasienne. Gruszki z puszki osączyć, sok wyłapać.
Sok zagotować z winem, 25 g cukru, cynamonem i sokiem i skórką z cytryny. Włożyć świeże gruszki i gotować 10-15 minut. Pod koniec dodać gruszki z puszki. Odstawić do ostygnięcia.
50 g czekolady pokroić i roztopić w gorącej kąpieli, ostudzić. Mąkę, 125 g cukru, masło, kakao i czekoladę wyrobić za pomocą robota kuchennego na posypkę.
Okrągłą formę natłuścić. Połowę posypki umieścić w tortownicy i docisnąć tak, aby powstał spód. Odstawić w chłodne miejsce. Gruszki osączyć. Twarożek, śmietanę, 150 g cukru i budyń wymieszać, kolejno dodawać jajka. Nieco masy nałożyć do formy, ułożyć gruszki i pozostałą masę. Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku, po 20 minutach posypać pozostałą posypką. Ciasto zostawić na 5 minut w piekarniku, wyjąć, uwolnić z formy. 50 g czekolady roztopić w gorącej kąpieli. Sernik dekorować czekoladą i mini-gruszkami.