Reklama

Reklama

Sernik z posypką

Innowacyjne zastosowanie posypki!

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 4 gruszki
  • Puszka mini-gruszek
  • 400 ml półwytrawnego czerwonego wina
  • 300 g cukru
  • Laska cynamonu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 g mąki
  • 250 g miękkie masło
  • 1 łyżka kakao
  • 500 g chudego twarogu
  • 250 g śmietany
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 6 jaj

Reklama

Przygotowanie:

Cytrynę obrać. Z połowy wycisnąć sok. Gruszki obrać poprzekrawać, wyciąć gniazda nasienne. Gruszki z puszki osączyć, sok wyłapać.

Sok zagotować z winem, 25 g cukru, cynamonem i sokiem i skórką z cytryny. Włożyć świeże gruszki i gotować 10-15 minut. Pod koniec dodać gruszki z puszki. Odstawić do ostygnięcia.

50 g czekolady pokroić i roztopić w gorącej kąpieli, ostudzić. Mąkę, 125 g cukru, masło, kakao i czekoladę wyrobić za pomocą robota kuchennego na posypkę.

Okrągłą formę natłuścić. Połowę posypki umieścić w tortownicy i docisnąć tak, aby powstał spód. Odstawić w chłodne miejsce. Gruszki osączyć. Twarożek, śmietanę, 150 g cukru i budyń wymieszać, kolejno dodawać jajka. Nieco masy nałożyć do formy, ułożyć gruszki i pozostałą masę. Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku, po 20 minutach posypać pozostałą posypką. Ciasto zostawić na 5 minut w piekarniku, wyjąć, uwolnić z formy. 50 g czekolady roztopić w gorącej kąpieli. Sernik dekorować czekoladą i mini-gruszkami.

Dowiedz się więcej na temat: Sernik z posypką

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje