Sernik z wiśniami
Na weekend w sam raz!

Składniki
- ciasto
- 1 kg twarogu sernikowego
- 7 jajek
- pół szklanki konfitury wiśniowej
- 20 dag masła
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- wierzch
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- żelatyna
- płatki migdałowe
10 porcji
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Mieszając, dodawaj po jednym żółtku i po porcji twarogu. Ucieraj i dodawaj składniki aż do ich wyczerpania. Wsyp cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Dodaj białka ubite na sztywno, wiśnie, delikatnie wymieszaj. 2. Tortownicę wyłóż papierem, wlej masę i piecz 45 minut w temp. 150 st. C. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj rozpuszczoną żelatynę, schłodź. Dekoruj ciasto, posyp prażonymi migdałami.