Reklama

Reklama

Sernik ze śliwką

Sezonowe desery smakują najlepiej. Jesienią postaw na smakołyki ze śliwkami!

Składniki - spód

  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka wody

Składniki - na serową masę

  • 1 kg twarogu (zmielonego 3-krotnie)
  • 20 dag masła (miękkiego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 duże jajka
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 50 dag śliwek

Składniki - na kruszonkę

  • 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru

Sposób przygootwania

1. Składniki na kruchy spód zagnieć, a potem włóż do lodówki na pół godziny. Wylep ciastem dno formy i piecz 20 minut w temp. 180°C. Przestudź. Zagnieć palcami kruszonkę i odłóż na bok. 

2. Śliwki odpestkuj, pokrój na ćwiartki. Masło ubij z cukrami na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, a pod koniec twaróg. Zmiksuj z budyniem. Białka ubij osobno na sztywno. Połącz z masą serową. Wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż śliwki (nacięciami do góry). Przykryj kruszonką. Piecz 45 minut w temp. 180°C.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje