Sernik ze śliwkami
Takim ciastom nie oprze się nawet ten, kto obiecał być na ścisłej diecie.
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj, wymieszaj z mąką, dodaj cukier, żółtka i sól. Zagnieć. Jeśli ciasto się nie łączy, dodaj łyżkę zimnej wody lub zimnej śmietany. Schładzaj godzinę. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na tortownicę, piecz 10 minut w temp. 180°C.
2. Ser zmiel dwa razy. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj z cukrem, miksując dodawaj po jednym żółtku. Dołącz ser, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, aromat i sok z cytryny. Miksuj kilka chwil, aż całość się połączy. Białka ubij na sztywną pianę. Włóż do masy serowej, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Na podpieczony spód wylej masę serową, na wierzchu ułóż połówki śliwek. Piecz godzinę w temp. 180°C.