Serniki z truskawkami
Rozpływają się w ustach!
Ajerkoniakowe tartaletki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: twarde, schłodzone masło posiekaj nożem z mąką, cukrem i solą. Dodaj po jednym żółtku i zagnieć ciasto w kulę. Schłodź i podziel na 7-8 części. Każdą rozwałkuj i przełóż do miniforemek wyłożonych pergaminem.
2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. i zapiecz przez 10 minut, do pierwszego zbrązowienia. Wyjmij i lekko przestudź.
3. Nadzienie: truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na połówki. Twaróg zmiksuj krótko z cukrem, śmietanką, roztrzepanymi jajkami, proszkiem budyniowym, mąką i ajerkoniakiem. Alkohol możesz pominąć lub zastąpić go smakowym syropem (tym dodawanym do kawy). Wsyp kurkumę dla ładnego koloru.
4. Masę przełóż do tartaletek. Porozkładaj truskawki. Wstaw do piekarnika i piecz w 170 st. przez 40-50 minut. Ew. przykryj pergaminem, jeśli wierzch zacznie się przypiekać. Wyłącz piekarnik i wystudź serniczki przy uchylonych drzwiczkach. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki, by dobrze stężały.
Budyniowa rozetka
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem oraz solą. Wrzuć kawałki masła i posiekaj je nożem. Zagnieć ciasto w kulę, dodając jajko i śmietanę. Podsypując mąką, rozwałkuj na placek wielkości foremki. Przełóż ciasto i ponakłuwaj widelcem, by nie urosło podczas pieczenia. Schłodź przez godzinę. Podpiecz w 180 st. przez 10 minut.
2. Masa serowa: zagotuj 200 ml mleka z cukrem i esencją. Możesz dodać do niego łyżeczkę masła. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń. Wlej go do wrzącego mleka i ugotuj, energicznie mieszając, by nie powstały grudki (jeśli jednak tak się stanie, zmiksuj masę krótko mikserem). Odstaw do ostudzenia, koniecznie przykrywając budyń folią tak, by dotykała do jego powierzchni. Dzięki temu nie powstanie na nim gruba skórka.
3. Zimny budyń utrzyj z twarogiem. Masę przełóż na podpieczony spód i ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 40 minut. Przestudź.
4. Umyte truskawki pokrój na połówki. Rozłóż na masie serowej, tworząc rozetę. Galaretkę rozmieszaj w 200 ml wrzątku i tężejącą posmaruj owoce. Odstaw do zastygnięcia.
Pianka kokosowa
Sposób przygotowania
1. Spód: ciasteczka rozgnieć i wymieszaj z wiórkami oraz z rozpuszczonym masłem. Zagnieć i rozprowadź na dnie i po bokach tortownicy wyłożonej folią. Schłodź przez 20 minut w zamrażarce.
2. Sernik: podgrzej mleko kokosowe na malutkim gazie, by się nie zagotowało. Dolej do niego słodzone mleko i wsyp wiórki. Podgrzewaj przez kilka minut pod przykryciem. Zmiksuj i przestudź.
3. Żelatynę rozmieszaj w 1/3 szkl. wrzątku lub gorącego mleka. Ostudź i wmiksuj ją do twarogu. Następnie dodaj po małej porcji masy kokosowej. Gdy masa będzie gładka, przelej ją na ciasteczkowy spód. Schłodź przez 3-4 godziny.
4. Galaretkę rozmieszaj w 1 szkl. wrzątku. Gdy ostygnie, wylej ją na sernik. Kiedy zacznie tężeć, poukładaj na wierzchu połówki truskawek. Zostaw do zastygnięcia.
Migdałowe pychotki
Sposób przygotowania
1. Spód: pokrusz ciasteczka jak najdrobniej. Wymieszaj z migdałami i rozpuszczonym masłem. Masą wylep dno małych foremek wyłożonych folią aluminiową. Schłodź przez 30 minut.
2. Sernik: zmiksuj ser z cukrem, cukrem migdałowym i śmietaną. Miksując, dodaj po jednym jajku. Na końcu wmieszaj migdały i skórkę - możesz ją zastąpić rodzynkami. Masę wyłóż do przygotowanych foremek. Wyrównaj wierzch i upiecz w 170 st. przez 50-60 minut. Ostudź w uchylonym piekarniku.
3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Możesz dodać do niej łyżeczkę masła. Gdy lekko przestygnie, polej wyjęte z foremek serniczki. Odstaw, by lekko zastygły.
4. Umyj i odszypułkuj truskawki. Pokrój je na ćwiartki i osusz na ręczniku. Rozłóż po porcji na lekko stężałej czekoladzie tak, by mogły się do niej przylepić. Schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Gotowany sernik nowojorski
Sposób przygotowania
1. Sernik: dno tortownicy wyłóż pergaminem, zamykając go na zewnątrz foremki. Dodatkowo wyłóż foremkę drugim arkuszem. Z zewnątrz owiń tortownicę folią aluminiową. Nagrzej piekarnik do 170 st.
2. Twaróg zmiksuj z połową cukru. Resztę cukru ubij krótko z jajkami. Dodaj do sera i wymieszaj do połączenia się składników. Wmieszaj obie mąki i śmietanę. Krótko zmiksuj na najmniejszych obrotach. Masę przełóż do tortownicy i wstaw ją do drugiej, większej formy.
3. Wlej do niej wrzątek (do połowy wysokości foremki z ciastem). Piecz przez 80-90 minut. Ostudź poza piekarnikiem.
4. Umyj i osusz truskawki. Odłóż kilka najładniejszych, resztę odszypułkuj i rozgotuj z pudrem. Zmiksuj i wymieszaj z mąką rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnej wody. Podgrzej, aż zgęstnieją. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wrzątku, przestudź. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i wmiksuj żelatynę. Sernik polej polewami i udekoruj owocami.