Reklama

Reklama

Serniki z truskawkami

Rozpływają się w ustach!

Ajerkoniakowe tartaletki

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki - nadzienie

  • 30 dag truskawek
  • 70 dag twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 10 dag cukru
  • 150 ml słodkiej płynnej śmietanki
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml ajerkoniaku
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania

1. Ciasto: twarde, schłodzone masło posiekaj nożem z mąką, cukrem i solą. Dodaj po jednym żółtku i zagnieć ciasto w kulę. Schłodź i podziel na 7-8 części. Każdą rozwałkuj i przełóż do miniforemek wyłożonych pergaminem. 

2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. i zapiecz przez 10 minut, do pierwszego zbrązowienia. Wyjmij i lekko przestudź. 

3. Nadzienie: truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na połówki. Twaróg zmiksuj krótko z cukrem, śmietanką, roztrzepanymi jajkami, proszkiem budyniowym, mąką i ajerkoniakiem. Alkohol możesz pominąć lub zastąpić go smakowym syropem (tym dodawanym do kawy). Wsyp kurkumę dla ładnego koloru.

4. Masę przełóż do tartaletek. Porozkładaj truskawki. Wstaw do piekarnika i piecz w 170 st. przez 40-50 minut. Ew. przykryj pergaminem, jeśli wierzch zacznie się przypiekać. Wyłącz piekarnik i wystudź serniczki przy uchylonych drzwiczkach. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki, by dobrze stężały.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje