Seromakowiec z kruszonką
Coś dla wielbicieli serników i makowców, czyli ciasto dwa w jednym. Kremowe nadzienie z chrupiącą i aromatyczną kruszonką zasmakują każdemu łasuchowi.
Sposób przygotowania:
1. Mak wypłucz, zalej gorącym mlekiem. Odstaw na godzinę. Z podanych składników wyrób ciasto, owiń folią i schowaj do lodówki na 30 minut. Odkrój 1/4, a resztę rozwałkuj. Wylep plackiem tortownicę (spód i boki). Gęsto ponakłuwaj widelcem, piecz 15 minut w 180 st.
2. Mak osącz na sitku. Masło rozpuść i wystudź. Ser zmiksuj z żółtkami i cukrem. Połącz z mąką, a następnie z makiem i skórką z cytryny. Do masy wlej cienkim strumieniem masło. Wymieszaj. Dodaj białka ubite na sztywną pianę. Seromakowiec z kruszonką
Wszystko delikatnie połącz. Masę rozłóż na upieczonym spodzie. Posmaruj jabłkami. Odłożone ciasto drobno zetrzyj wprost na jabłka. Piecz godzinę w temp. 180 st. Zostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto ostudź i schłodź w lodówce. Ewentualnie oprósz cukrem pudrem.
Aromatyczna posypka
Starte na tarce ciasto na kruszonkę wymieszaj z 3 łyżkami wiórków kokosowych i łyżeczką cynamonu. Posyp seromakowiec, upiecz.