Reklama

Reklama

Seromakowiec z kruszonką

Coś dla wielbicieli serników i makowców, czyli ciasto dwa w jednym. Kremowe nadzienie z chrupiącą i aromatyczną kruszonką zasmakują każdemu łasuchowi.

Czas przyrządzenia: 30 min + chłodzenie i pieczenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki - masa:

  • 1 szkl. maku
  • 2 szkl. mleka
  • 1,5 kg twarogu na sernik
  • 8 jajek
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • łyżeczka skórki startej z cytryny

Składniki - dodatkowo:

  • 1 szkl. prażonych jabłek ze słoika

Sposób przygotowania:

1. Mak wypłucz, zalej gorącym mlekiem. Odstaw na godzinę. Z podanych składników wyrób ciasto, owiń folią i schowaj do lodówki na 30 minut. Odkrój 1/4, a resztę rozwałkuj. Wylep plackiem tortownicę (spód i boki). Gęsto ponakłuwaj widelcem, piecz 15 minut w 180 st.

Reklama

2. Mak osącz na sitku. Masło rozpuść i wystudź. Ser zmiksuj z żółtkami i cukrem. Połącz z mąką, a następnie z makiem i skórką z cytryny. Do masy wlej cienkim strumieniem masło. Wymieszaj. Dodaj  białka ubite na sztywną pianę. Seromakowiec z kruszonką
Wszystko delikatnie połącz. Masę rozłóż na upieczonym spodzie. Posmaruj jabłkami. Odłożone ciasto drobno zetrzyj wprost na jabłka. Piecz godzinę w temp. 180 st. Zostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto ostudź i schłodź w lodówce. Ewentualnie oprósz cukrem pudrem.

Aromatyczna posypka

Starte na tarce ciasto na kruszonkę wymieszaj z 3 łyżkami wiórków kokosowych i łyżeczką cynamonu. Posyp seromakowiec, upiecz.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: seromakowiec

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje