Reklama

Reklama

Serowe potworki na deser

Czas ok. 65 min; porcja – 260 kcal.

Składniki - na 10 porcji

  • 1 puszka mandarynek w syropie
  • 60 dag mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 15 dag chudego białego sera
  • 100 ml oleju
  • tłuszcz i bułka tarta
  • lukier, dowolne ozdoby

1. Wylej mandarynki z puszki na sitko i odcedź, zalewę zachowaj. Do miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wymieszaj razem suche składniki.

2. Dodaj rozdrobniony widelcem lub zmielony biały ser, 100 ml zalewy z puszki i olej. Zmiksuj wszystko mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodaj mandarynki. Chwilę miksuj, a potem ręcznie starannie wyrób gładkie ciasto.

Reklama

3. Żaroodporne kokilki lub filiżanki natłuść, oprósz bułką tartą. Z ciasta uformuj 10 dużych kul, umieść je w filiżankach. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 35-45 min w 180 st.

4. Wyjmij kokilki z piekarnika i odstaw, aby wypieki całkowicie wystygły. Następnie udekoruj każdą porcję białym lukrem i czekoladową polewą (lub innymi ozdobami cukierniczymi), tworząc oczka deserowych potworków.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje