Serowe potworki na deser
Czas ok. 65 min; porcja – 260 kcal.
1. Wylej mandarynki z puszki na sitko i odcedź, zalewę zachowaj. Do miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wymieszaj razem suche składniki.
2. Dodaj rozdrobniony widelcem lub zmielony biały ser, 100 ml zalewy z puszki i olej. Zmiksuj wszystko mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodaj mandarynki. Chwilę miksuj, a potem ręcznie starannie wyrób gładkie ciasto.
3. Żaroodporne kokilki lub filiżanki natłuść, oprósz bułką tartą. Z ciasta uformuj 10 dużych kul, umieść je w filiżankach. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 35-45 min w 180 st.
4. Wyjmij kokilki z piekarnika i odstaw, aby wypieki całkowicie wystygły. Następnie udekoruj każdą porcję białym lukrem i czekoladową polewą (lub innymi ozdobami cukierniczymi), tworząc oczka deserowych potworków.