Serowe potworki na deser

Czas ok. 65 min; porcja – 260 kcal.

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

1. Wylej mandarynki z puszki na sitko i odcedź, zalewę zachowaj. Do miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wymieszaj razem suche składniki.

2. Dodaj rozdrobniony widelcem lub zmielony biały ser, 100 ml zalewy z puszki i olej. Zmiksuj wszystko mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodaj mandarynki. Chwilę miksuj, a potem ręcznie starannie wyrób gładkie ciasto.

3. Żaroodporne kokilki lub filiżanki natłuść, oprósz bułką tartą. Z ciasta uformuj 10 dużych kul, umieść je w filiżankach. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 35-45 min w 180 st.

4. Wyjmij kokilki z piekarnika i odstaw, aby wypieki całkowicie wystygły. Następnie udekoruj każdą porcję białym lukrem i czekoladową polewą (lub innymi ozdobami cukierniczymi), tworząc oczka deserowych potworków.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas