Sery holenderskie – sprawdź, do czego pasują

Holandia to kraj paradoksów. Jedno z najmniejszych państw europejskich wyrosło bowiem na niemal największego światowego lidera w jednej konkretnej branży. W jakiej? Rzecz jasna w branży mleczarskiej, a dokładniej w produkcji pysznych serów, których historia sięga aż XIII wieku.

Bogata tradycja, wiele rodzajów serów i ich niepowtarzalny smak. Oto cechy, które sprawiły, że wyrobem tych produktów zajmują się spółdzielnie mleczarskie na całym świecie, w tym polskie. O ile jednak sery holenderskie są chętnie wybierane przez Polaków, o tyle często nie wiedzą oni, z czym - oprócz chleba z masłem czy w formie grzanki - można je łączyć, by zjeść smaczny i zarazem oryginalny posiłek.

Reklama

- Zanim jednak przystąpimy do przygotowywania potraw z serów typu holenderskiego, warto wiedzieć, czym się charakteryzują. Należą one do typu serów półtwardych lub twardych. Ich miąższ jest miękki i elastyczny, ma też niezbyt duże dziurki wielkości ziarna ryżu, maksymalnie grochu. W smaku są łagodne i przebija w nich śmietankowy aromat. Dodatkowo można rozróżnić dwa rodzaje tego wyrobu: krótko oraz długo dojrzewające. Te pierwsze charakteryzują się lekko orzechowym lub kwaskowatym smakiem, natomiast drugie są lekko pikantne. Tak szeroki przekrój daje nam tym samym równie szerokie pole do popisów kulinarnych - mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Podane na tacy

Odwieczny i sprawdzony kulinarny duet to połączenie serów i wina, szczególnie czerwonego. To właśnie ono dzięki wyrazistemu smakowi nie daje się stłumić często intensywnym serom. Trzeba jednak pamiętać, że im intensywniejszy w smaku ser, tym bardziej wytrawne powinno być dopasowane do niego wino. Ale zanim przystąpimy do poczęstunku, warto mieć na względzie dwie rzeczy.

Po pierwsze, należy wyjąć sery z lodówki nieco wcześniej niż przed bezpośrednim podaniem. Ma to bowiem duży wpływ na ich konsystencję i smak. Po drugie, nie należy kroić różnych gatunków sera tym samym nożem - za każdym razem trzeba go dokładnie umyć. Jeśli zaś chodzi o sposoby podania sera w połączeniu z winem, to modne ostatnio jest serowe fondue z dodatkiem warzyw i pieczywa.

Można też częstować jego pokrojonymi kawałkami, ułożywszy je po prostu na desce lub tacy. Oczywiście nie zapominajmy o urozmaiceniu w postaci owoców, np.: winogron i fig oraz orzechów, oliwek czy pomidorów koktajlowych. Dodatki te świetnie będą współgrać ze smakiem sera.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje