Sezamowe ciasteczka z miodem
Słodkie, sezamowe ciasteczka wyczarujesz w swojej kuchni w rekordowym tempie. Z talerza znikną jeszcze szybciej!
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na tackę (lub duży talerz) wysyp ziarna sezamu.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce połącz tahini, aromat waniliowy i miód/syrop klonowy.
Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre.
Używając łyżki (najlepiej takiej do lodów) podziel ciasto na kulki i obtocz je w sezamie. Następnie każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz na grubość ok. 0,5cm.
Tak przygotowane ciasteczka rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do górnej części piekarnika na 4-5 minuty. Po upływie tego czasu przełóż ciastka do dolnej części piekarnika i piecz przez kolejne 4-5 minut.
Nadmiar ciasteczek możesz przechować w lodówce. Smacznego!