Sezamowe szejki
Kusząco słodka, a przy tym bogata w niezbędne witaminy i minerały. Sezamowa pasta to nie tylko doskonała alternatywa dla innych, słodkich smarowideł. To także wielofunkcyjny składnik, który doda smaku i wartości odżywczych wielu potrawom i napojom. Wykorzystaj w pełni potencjał swojego zamrażalnika i stwórz z wykorzystaniem mrożonych bananów lub jogurtu pyszne i sycące szejki z sezamową nutą!

Waniliowa klasyka
Składniki
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka wrzącej wody
- ok. 8 daktyli, wydrążonych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki orzechów włoskich, drobno pokrojonych
- 1 szklanka pokruszonego lodu
- 1/4 szklanki Sezamelli waniliowej np. od Jasmeen
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Nałóż jogurt do foremki na lód i odstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny.
Daktyle zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na 10 minut.
Wodę z daktylami zblenduj na gładko. Dodaj mrożony jogurt, Sezamellę, orzechy, cynamon i sól, i ponownie zblenduj. Rozlej zawartość do 4 szklanek i odłóż do lodówki na dodatkowych 5-10 minut bezpośrednio przed podaniem.

Czekoladowy czar
Składniki
- 2 szklanki mrożonych bananów w plastrach
- 1 szklanka mleka sojowego lub migdałowego
- 2 łyżki Sezamelli czekoladowej np. od Jasmeen
- syrop klonowy do smaku
- 1-2 suszone daktyle
- szczypta soli
- kakao do posypania
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki, oprócz mleka roślinnego, umieść w kielichu blendera.
Po zblendowaniu na gładką masę, stopniowo dodawaj mleko roślinne, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Rozlej napój do szklanek i wstaw na 5-10 minut do lodówki. Przed podaniem posyp odrobiną kakao.