Reklama

Reklama

Sezamowe szejki

Kusząco słodka, a przy tym bogata w niezbędne witaminy i minerały. Sezamowa pasta to nie tylko doskonała alternatywa dla innych, słodkich smarowideł. To także wielofunkcyjny składnik, który doda smaku i wartości odżywczych wielu potrawom i napojom. Wykorzystaj w pełni potencjał swojego zamrażalnika i stwórz z wykorzystaniem mrożonych bananów lub jogurtu pyszne i sycące szejki z sezamową nutą!

Waniliowa klasyka

Składniki

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • ok. 8 daktyli, wydrążonych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki orzechów włoskich, drobno pokrojonych
  • 1 szklanka pokruszonego lodu
  • 1/4 szklanki Sezamelli waniliowej np. od Jasmeen
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Nałóż jogurt do foremki na lód i odstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny.

Reklama

Daktyle zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na 10 minut.

Wodę z daktylami zblenduj na gładko. Dodaj mrożony jogurt, Sezamellę, orzechy, cynamon i sól, i ponownie zblenduj. Rozlej zawartość do 4 szklanek i odłóż do lodówki na dodatkowych 5-10 minut bezpośrednio przed podaniem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje