Sezon na grzyby: Co zrobić z podgrzybków?

Trwa sezon na grzyby i warto to wykorzystać. W tym roku las hojnie nas obdarowuje różnymi smacznymi gatunkami. Wśród nich dużą popularnością cieszą się podgrzybki, które występują niemal powszechnie w całej Polsce – zwłaszcza w lasach iglastych. Nie tylko wybornie smakują, ale też są doskonałym źródłem białka i węglowodanów. Większość odmian podgrzybków jest jadalna i stanowi świetną bazę wielu potraw. Grzyby te nadają się również do marynowania i suszenia. Jak więc najlepiej wykorzystać podgrzybki w kuchni? Co z nich zrobić?

Wykorzystaj smaczne podgrzybki na różne sposoby
Wykorzystaj smaczne podgrzybki na różne sposoby123RF/PICSEL

Podgrzybki: Jak je rozpoznać i co warto o nich wiedzieć?

Podgrzybek to jeden z najczęściej występujących grzybów w polskich lasach. Jest też bardzo doceniany przez grzybiarzy ze względu na wyborny smak. Inne jego nazwy to m.in. grzyb płowy, podgrzybnik, czarny łepek czy czarnulka. Wysyp podgrzybków przypada zazwyczaj na sierpień, wrzesień i listopad. Grzyby te najczęściej rosną w lasach iglastych, liściastych i mieszanych.

Do gatunku należy wiele rodzajów grzybów, wśród których najpowszechniejszymi są: podgrzybek brunatny, podgrzybek zajączek, podgrzybek sosnowy czy podgrzybek złotawy. Większość podgrzybków jest jadalna, ale istnieje też trująca odmiana - podgrzybek szatański. Jak go rozpoznać? Pod kapeluszem trzon szatana jest żółty, a poniżej różowo-czerwony. Natomiast miąższ jest lekko żółtawy, a po przełamaniu widać sinawe i błękitne odcienie. Podgrzybek szatański ma też specyficzny zapach. Ja natomiast wyglądają podgrzybki jadalne?

Podgrzybki: Jak rozpoznać?

Podgrzybek zajączek jest często spotykany w polskich lasach
Podgrzybek zajączek jest często spotykany w polskich lasach123RF/PICSEL

Grzyby płowe mają ciemnobrązowe lub kasztanowe kapelusze o średnicy do kilkunastu centymetrów. Ich zabarwienie jest matowe i jednolite. Od spodu kapelusze mają żółty lub oliwkowy kolor. Po uszkodzeniu rurek można zauważyć zmianę barwy na siną. Brunatny lub żółtawy trzon podgrzybków jest zazwyczaj zgięty i wybrzuszony. Jeśli chodzi zaś o zapach czarnych łepków, to jest on niezwykle przyjemny, określa się go często jako leśny. Walorem podgrzybków jest przede wszystkim ich smak - mocno grzybowy, ale zarazem delikatny.

Co można zrobić z podgrzybków?

Dzięki swoim walorom smakowym podgrzybki można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Są znakomitym dodatkiem do wielu potraw, np. zup grzybowych, sosów, zapiekanki czy jajecznicy. Grzyby te nadają się również do suszenia, duszenia czy marynowania.

Jak zrobić podgrzybki marynowane?

Oczyść pół kilograma podgrzybków i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie na małym ogniu. Następnie odcedź i włóż do słoików. Do każdego dodać po liściu laurowym, ziarnku ziela angielskiego i odrobinie gorczycy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. W garnku zagotuj szklankę wody z ½ szklanki octu, łyżką cukru, szczyptą soli i pokrojona w plasterki cebulą. Zalewę wlej do słoików z grzybami i zakręć. Pasteryzuj przez 10 minut.

Zupa z podgrzybków

Przygotuj z podgrzybków pyszną zupę
Przygotuj z podgrzybków pyszną zupę123RF/PICSEL

Smacznym i prostym w wykonaniu daniem z podgrzybków może być też zupa grzybowa. Wystarczy oczyścić grzyby (600 g), pokroić na kawałki i smażyć na maśle razem z cebulą przez ok. pięć minut. Następnie należy wlać 1,5 litra bulionu i zagotować. Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj 200 ml śmietany kremówki i dopraw zupę solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez trzy minuty. Zupę można podawać z makaronem.

Sos z podgrzybków - przepis

Z podgrzybków warto również przygotować przepyszny sos, które znakomicie będzie się komponował z daniami mięsnymi, plackami ziemniaczanymi czy kluskami śląskimi. Do jego przygotowania potrzebujesz 40 dag podgrzybków, pół szklanki śmietanki kremówki, dwie łyżki mąki pszennej, 2,5 szklanki wody, trochę masła oraz pieprz i sól. Grzyby należy oczyścić i drobno pokroić, a następnie podsmażyć na maśle. Dodaj do nich cebulę pokrojoną w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem. Wlej do grzybów dwie szklanki wody i zagotuj. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i ½ szklanki wody, a następnie zagęść mieszanka sos.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas