Sezon na szpinak

Kojarzy ci się tylko z zieloną papką ze szkolnej stołówki? Przekonaj się, że jest inaczej! Szpinak to warzywo pełne smaku, zdrowia i kulinarnych możliwości.

Szpinak możesz wykorzystać do kremowych zup, nadziewania pierogów, farszów do tart oraz sosów do makaronu
Szpinak możesz wykorzystać do kremowych zup, nadziewania pierogów, farszów do tart oraz sosów do makaronuPicsel123RF/PICSEL

1. Podaj z owocami: szpinak możesz wykorzystać do kremowych zup, nadziewania pierogów, farszów do tart oraz sosów do makaronu. Świetny jest też na surowo. W tej ostatniej wersji z powodzeniem możesz łączyć go z owocami - najlepiej z awokado, truskawkami lub cytrusami. Tak przygotowaną sałatkę polej pikantnym albo słodko- -kwaśnym sosem na bazie oliwy.

2. Dla lepszego smaku: by delikatne listki miały bardziej wyrazisty smak, dobrze je przypraw - i to nie tylko solą i pieprzem. Szpinak świetnie komponuje się z czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Warto dodać do niego także trochę suszonych pomidorów, sera pleśniowego albo fetę.

3. Naturalny barwnik: marzy ci się seledynowy lukier czy zielony makaron bez dodawania sztucznych farbek spożywczych? Zmiksuj listki i przetrzyj je. Mus dodaj do składników w czasie zagniatania ciasta albo ucierania polewy. Gotowe!

Zmysłowe smaki: Tarta z rabarbaremInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas