Sezonowy i zdrowy - grillowany topinambur na letni obiad

-W sezonie warzywa i owoce są najbardziej wartościowe i odżywcze - przekonuje PAP Life dietetyk Magdalena Makarowska. Warto też wrócić do korzeni i sięgnąć po starodawne odmiany, takie jak np. topinambur. Latem można go nawet grillować.

Topinambur zwany również karczochem jerozolimskim
Topinambur zwany również karczochem jerozolimskim123RF/PICSEL

-Lato to wspaniały sezon na owoce i warzywa dostępne, co prawda przez cały rok z tą jednak różnicą, że właśnie teraz są najbardziej wartościowe i odżywcze - zauważa w rozmowie z PAP Life dietetyk Magdalena Makarowska i dodaje, że teraz są one też o wiele bardziej aromatyczne i smakowite, co jest zasługą dojrzewania w promieniach słonecznych, a nie pod folią.

- Ponadto wydziela się w nich więcej witamin, naturalnych aromatów, są bardziej kolorowe i soczyste. To wszystko przekłada się na większe wartości odżywcze. Najważniejsze jest jednak to, że latem nie trzeba ich faszerować pestycydami, azotanami i stymulatorami wzrostu, bo same doskonale rosną w swoim naturalnym okresie wegetacyjnym. Korzystajmy, więc z polskich owoców i warzyw i nie zapomnijmy o tych starodawnych odmianach, które są niezwykle ciekawe w smaku, tj. salsefia, pasternak czy topinambur - dodaje dietetyk.

Bardzo modny ostatnimi czasy topinambur to podobna do ziemniaka bulwa z lekko różową skórką i delikatnym miąższem. Można go jeść na surowo, upiec i ugotować.

- Jest bogaty w błonnik i pektyny, co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Zawiera inulinę i jest polecany dla cukrzyków - tłumaczy Makarowska.

Dietetyk na letni obiad poleca grillowany topinambur w porach z białym winem. Do przygotowania dwóch porcji potrzebne będą: bulwa topinamburu, miks sałat z roszponką, por, czosnek niedźwiedzi lub granulowany, 2 łyżeczki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego, pęczek szczypiorku, sól himalajska, pieprz, 50 ml białego wina, łyżka miodu albo syropu z agawy, limonka oraz szczypta suszonego rozmarynu. Topinambur należy obrać, pokroić w plastry, skropić oliwą oraz posypać czosnkiem i solą. Przełożyć na patelnię grillową i piec z obu stron po trzy minuty do zarumienia.

Wymieszać wino z miodem i sokiem z limonki oraz pieprzem i rozmarynem. Cebulkę i pora pokroić w talarki. Poddusić dwie minuty na łyżce oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Pory wymieszać z topinamburem z grilla, sałatami i szczypiorkiem. Na koniec całość polać sosem.

Smacznego!

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas