Siesta
Przepis Sary La Fountain. Składniki 4-5 porcji.
Posiekaj cebulę, czosnek i liście kolendry. Drobno pokrój pomidory koktajlowe. Zmieszaj wszystkie składniki na salsę.
Posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Przesmaż cebulę i czosnek do miękkości. Dodaj mięso mielone i smaż z cebulą i czosnkiem.
Wmieszaj demi-glace, przyprawy, przecier pomidorowy i krojone pomidory. Gotuj chwilę, by składniki się połączyły.
Rozgnieć banana i wmieszaj. Dodaj fasolę, ocet balsamiczny i wodę. Gotuj, aż składniki się połączą. Ułóż całe pomidorki koktajlowe wokół siesty.
Rozetnij awokado i wyjmij pestkę, miąższ pokrój na kawałki, skrop sokiem z limonki. Zrób dwa wgłębienia w sieście i wbij do nich jajka.
Kiedy jajka się zetną, zdejmij z ognia. Posyp kawałkami awokado. Dodaj crème fraiche i salsę. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i kolendrą.
Podawaj na patelni.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.