Siesta
Przepis Sary La Fountain. Składniki 4-5 porcji.

Składniki
- odrobina oleju
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 400-500 g mięsa mielonego
- 2 łyżki demi-glace (baza sosów ciemnych)
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 2-5 łyżeczek kuminu
- 1-2 łyżeczki tymianku
- 1-2 łyżeczki chipotle tabasco
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml krojonych pomidorów
- 1/2 banana
- pół słoika fasoli z sosem chili
- 1 łyżka octu balsamicznego ciemnego
- 100 ml wody
- 1/2 opakowania pomidorów koktajlowych
- 1 awokado
- sok z 1/2 limonki
- 1-2 jajka
- 50-100 ml śmietany
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta kolendry
Składniki
na salsę
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 ml listków kolendry
- 50 ml pomidorów koktajlowych
- sok z jednej limonki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- odrobina oleju
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę, czosnek i liście kolendry. Drobno pokrój pomidory koktajlowe. Zmieszaj wszystkie składniki na salsę.
Posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Przesmaż cebulę i czosnek do miękkości. Dodaj mięso mielone i smaż z cebulą i czosnkiem.
Wmieszaj demi-glace, przyprawy, przecier pomidorowy i krojone pomidory. Gotuj chwilę, by składniki się połączyły.
Rozgnieć banana i wmieszaj. Dodaj fasolę, ocet balsamiczny i wodę. Gotuj, aż składniki się połączą. Ułóż całe pomidorki koktajlowe wokół siesty.
Rozetnij awokado i wyjmij pestkę, miąższ pokrój na kawałki, skrop sokiem z limonki. Zrób dwa wgłębienia w sieście i wbij do nich jajka.
Kiedy jajka się zetną, zdejmij z ognia. Posyp kawałkami awokado. Dodaj crème fraiche i salsę. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i kolendrą.
Podawaj na patelni.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.