Skrzydełka na 4 sposoby
Podajemy przepisy na cztery marynaty z czterech stron świata.
Prosto z Azji: słodko-kwaśne (na górze z lewej)
Wymieszać 200 ml sosu słodko-kwaśnego, łyżkę tartego imbiru, zmiażdżony ząbek czosnku, troszkę soli, pieprz cayenne i pół pęczka posiekanej kolendry. Natrzeć skrzydełka.
Francuskie: niezwykle wyrafinowane (po lewej na dole)
Wymieszać 4 łyżki płynnego miodu, 4 łyżki musztardy, 2-3 łyżki posiekanego estragonu, 2 łyżki rozgniecionego różowego pieprzu. Natrzeć skrzydełka.
Z Włoch: śródziemnomorskie (na górze po lewej)
8 łyżek oliwy z oliwek, po łyżce posiekanego rozmarynu i tymianku, skórkę startą z 1 cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 5 łyżek białego wina, łyżka parmezanu, sól morska i pieprz
Amerykańskie: ogniście pikantne
200 ml sosu barbecue, 1-2 drobno posiekane papryczki chili, 2 łyżki syropu klonowego wymieszać i natrzeć skrzydełka. Posypać garścią pokruszonych taco-chipsów.
Skrzydełka umieścić w żaroodpornym naczyniu lub na ruszcie i piec ok. 25 minut w 200 st. C