Skrzydełka po chińsku

Doskonałe z sosem słodko-kwaśnym.


Reklama


Składniki na 4 porcje:

- 20 skrzydełek z kurczaka,
- 8 łyżek wytrawnego sherry,
- 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 1 główka strzępiastej sałaty,
- 1 ogórek, 1 duża marchewka,
- 4 lyżki oleju sałatkowego,
- litr oleju do smażenia, sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować zalewę: wymieszać mąkę z sherry, dodać sól i pieprz. Włożyć opłukane i dokładnie osuszone skrzydełka. Marynować je pół godziny. Umytą sałatę porwać na kawałki. Ogórek umyć, pokroić w półplasterki. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać warzywa. Przygotować sos: cebulę posiekać w kostkę, wymieszać z octem, olejem, solą i pieprzem. W garnku rozgrzać olej, porcjami smażyć skrzydełka ok. 10 min. Podawać z sałatką i chińskim sosem słodko-kwaśnym.
1 porcja - 250 kcal
Czas przygotowania: 40 minut

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia chińska | kurczak

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje