Skrzydełka po chińsku
Doskonałe z sosem słodko-kwaśnym.

Składniki na 4 porcje:
- 20 skrzydełek z kurczaka, - 8 łyżek wytrawnego sherry, - 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej, - 1 główka strzępiastej sałaty, - 1 ogórek, 1 duża marchewka, - 4 lyżki oleju sałatkowego, - litr oleju do smażenia, sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować zalewę: wymieszać mąkę z sherry, dodać sól i pieprz. Włożyć opłukane i dokładnie osuszone skrzydełka. Marynować je pół godziny. Umytą sałatę porwać na kawałki. Ogórek umyć, pokroić w półplasterki. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać warzywa. Przygotować sos: cebulę posiekać w kostkę, wymieszać z octem, olejem, solą i pieprzem. W garnku rozgrzać olej, porcjami smażyć skrzydełka ok. 10 min. Podawać z sałatką i chińskim sosem słodko-kwaśnym. 1 porcja - 250 kcal Czas przygotowania: 40 minut