Skrzydełka w cieście - Andzia
skrzydełka z kurczaka, jajko, mąka, mleko, łyżeczka proszku do pieczenia, przyprawy

Przygotowanie
Skrzydełka z kurczaka (ilość dowolna) przekroić na pół (w chrząstkach), najmniejszą część odrzucić. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować ok. 40 min. Ugotowane skrzydełka odcedzamy, na wywarze można zrobić zupę. Ciasto przygotowujemy tak jak na naleśniki (jajko, mąka, mleko, łyżeczka proszku do pieczenia) tylko gęstsze i doprawiamy na ostro papryką, pieprzem, można dodać łyżkę keczupu. Skrzydełka maczamy w cieście i układamy na gorącym oleju na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Dla lepszego efektu i smaku można, jako dodatek, podgrzać i podawać w salaterce sos słodko - kwaśny.