Skrzydełka z miodem
Chrupiące i aromatyczne

Składniki
- marynata
- 3 łyżki miodu
- łyżka ostrej musztardy
- łyżka sosu sojowego
- szczypta ostrej papryki w proszku
- pół centymetra imbiru
- sól
- pieprz
- mięso
- 16 skrzydełek kurczaka
- por
- 4 marchewki
- biała rzodkiew
- łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki sezamu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj nią oczyszczone, umyte i osuszone skrzydełka. Wstaw do lodówki na godzinę lub najlepiej na całą noc. Układaj na papierze do pieczenia i piecz w temp. 180 st. C przez 40 minut. Jeśli zaczną się przypiekać, przykryj je folią aluminiową. 2. Pora, rzodkiew i marchewki obierz, pokrój na mniejsze części. Podgotuj na parze. Przełóż na patelnię, posyp solą i pieprzem, podsmaż na maśle klarowanym. Posyp sezamem i przysmażaj jeszcze chwilę. Warzywa ze skrzydeł- kami układaj na półmisku.