Śląskie rolady wołowe
Smakują wyśmienicie. Mogą różnić się nadzieniem, w zależności od pomysłu gotującego.

Składniki
na 6 porcji
- 80 dag wołowiny,
- 6 plastrów boczku wędzonego,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szklanka bulionu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, liść laurowy.
Włoszczyznę oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebulę i czosnek, posiekać. Zeszklić na patelni na łyżce oleju, dodać starte warzywa. Przesmażyć, wlać gorący bulion i dusić na małym ogniu. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem. Mięso opłukać, wykroić 6 kotletów, rozbić tłuczkiem, posmarować musztardą. Przykryć plastrami boczku. Natkę opłukać, posiekać, posypać nią mięso. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, ułożyć na brzegu plastrów mięsa.
Zawinąć rolady, związać nicią. Rolady obsmażyć na łyżce oleju na silnym ogniu, zdjąć z patelni, przełożyć do sosu. Włożyć do sosu listek laurowy. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, ewentualnie doprawić do smaku. Usunąć nić. Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.