Śląskie rolady wołowe
Smakują wyśmienicie. Mogą różnić się nadzieniem, w zależności od pomysłu gotującego.
Włoszczyznę oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebulę i czosnek, posiekać. Zeszklić na patelni na łyżce oleju, dodać starte warzywa. Przesmażyć, wlać gorący bulion i dusić na małym ogniu. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem. Mięso opłukać, wykroić 6 kotletów, rozbić tłuczkiem, posmarować musztardą. Przykryć plastrami boczku. Natkę opłukać, posiekać, posypać nią mięso. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, ułożyć na brzegu plastrów mięsa.
Zawinąć rolady, związać nicią. Rolady obsmażyć na łyżce oleju na silnym ogniu, zdjąć z patelni, przełożyć do sosu. Włożyć do sosu listek laurowy. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, ewentualnie doprawić do smaku. Usunąć nić. Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.