Śledź norweski w pikantnej panierce z sosem jogurtowo-orzechowym

Odrobina pikanterii na Twoim stole.

article cover
Wydawnictwo Jacek Santorski & co

- 8 wymoczonych w mleku filetów ze śledzia norweskiego;
- 300 g łodyg selera naciowego;
- 2 duże, zielone jabłka;
- sok z cytryny;
- liście sałaty do dekoracji;
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich;
- 250 ml jogurtu;
- 1 łyżeczka oliwy z orzechów włoskich;
- sól, świeżo zmielony biały pieprz.

Panierka: 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry; 1 łyżeczka zmielonej gorczycy; 1 łyżeczka zmielonych ziaren pieprzu cytrynowego; 1 łyżeczka zmielonych ziaren kopru włoskiego.

Przygotowanie:

Osuszone filety ze śledzia dokładnie obtoczyć w panierce i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Jabłka i seler obrać, pokroić w kostkę, wymieszać i skropić połową soku z cytryny.

Jogurt wymieszać z orzechami, oliwą z orzechów włoskich i resztą soku z cytryny, doprawić do smaku świeżo zmielonym białym pieprzem.

Do sałatki z selera i jabłek dodać 3 łyżki sosu, delikatnie wymieszać całość i ułożyć na talerzach.

Śledzie pokroić w bardzo cienkie płaty, ułożyć na sałatce, delikatnie skropić sosem, udekorować liśćmi sałaty.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Esencja smaku"

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas