Śledź ze słodką niespodzianką
4 filety śledziowe, 2 łyżki rodzynek. Marynata: szklanka białego octu winnego, łyżeczka ziaren gorczycy, 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, szczypta cukru, pieprz. Sos: po 1/3 szklanki keczupu i oleju, 1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki, łyżka natki pietruszki.
Przygotować marynatę: do rondla wlać pół szklanki wody, ocet, dodać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, cukier oraz pieprz i zagotować. Przestudzić i do letniej marynaty włożyć filety. Pozostawić na 24 godziny. Rodzynki umyć i moczyć w letniej wodzie 20 min. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie ukośne paski i zwinąć koreczki. Ułożyć je na półmisku i w środek każdego koreczka włożyć rodzynek.