Śledzie po grecku

Ryba po grecku w nieco innej odsłonie. Słodkie rodzynki przełamują charakterystyczny smak śledzi, całość bardzo dobrze sprawdzi się jako przekąska imprezowa lub solidna obiadokolacja.

Ryba po grecku - ale nieco inaczej
Ryba po grecku - ale nieco inaczejINTERIA.PL

1. Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą (tak by były całkiem przykryte), moczymy przez dwie godziny

2. W tym czasie przygotowujemy warzywa z sosem: ścieramy marchew, pietruszkę, seler na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w piórka.

3. Zalewamy gorącą wodą rodzynki umieszczone w małej miseczce, po 15 min. je opłukujemy, przecedzamy i pozostawiamy do wyschnięcia.

4. Podsmażamy cebulę na oleju na dużej patelni z pozostałymi warzywami, po 10 min. dodajemy pokrojone i osuszone śledzie (jeden płat dzielimy na cztery części), ponownie podsmażamy 10 min., delikatnie mieszamy śledzie z warzywami, dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, znowu delikatnie wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy, dodajemy rodzynki, delikatnie je łączymy z potrawą. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w patelni.

5. Po przestudzeniu przekładamy zawartość patelni do szklanej miski. Przykrywamy ją talerzykiem i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie dekorujemy śledzie po grecku zieleniną.

WAŻNE: Na żadnym etapie nie solimy potrawy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas