Śledzie z bakaliami
Celebracja wspólnych chwil to jeden z najbardziej wzruszających świątecznych momentów. Zgodnie z tradycją, spożywamy postne potrawy, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Proponujemy śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji.
Składniki:
- 5 płatów śledzi
- 1 pomarańcza pokrojona w plastry
- ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych np. Bakalland
- ½ szklanki suszonych śliwek np. Bakalland
- szczypta soli i pieprzu
- posiekane liście zielonej pietruszki
Przygotowanie:
1. Śledzie moczymy w wodzie około godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę - olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy rodzynki, suszone śliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładamy zalewą z bakaliami.
2. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Serwujemy na plasterkach pomarańczy.