Reklama

Reklama

Śledzie z bakaliami

Celebracja wspólnych chwil to jeden z najbardziej wzruszających świątecznych momentów. Zgodnie z tradycją, spożywamy postne potrawy, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Proponujemy śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji.

Składniki:

  • 5 płatów śledzi
  • 1 pomarańcza pokrojona w plastry
  • ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych np. Bakalland
  • ½ szklanki suszonych śliwek np. Bakalland
  • szczypta soli i pieprzu
  • posiekane liście zielonej pietruszki

Przygotowanie:

1. Śledzie moczymy w wodzie około godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę - olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy rodzynki, suszone śliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładamy zalewą z bakaliami.

Reklama

2. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Serwujemy na plasterkach pomarańczy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje