Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro
Tradycyjna polska przekąska w nowej wersji

Składniki
- 10 gotowych filetów śledziowych (wypłukanych lub w oleju)
- 4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1 czerwona papryczka chili
- świeżo zmielony pieprz
- 1 cebula
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ok. 200 g suszonych pomidorów w oleju
- kilka łyżek oleju lnianego lub rzepakowego
- pęczek koperku lub natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. Śledzie osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj musztardę, posiekaną papryczkę chili. Popieprz i wymieszaj. Cebulę pokrój w „piórka” i dodaj wraz z suszonymi pomidorami do śledzi. Opcjonalnie można dodać też seler naciowy. Wszystkie składniki przełóż do słoika. 2. Ocet balsamiczny połącz z olejem z suszonych pomidorów oraz olejem lnianym i zalej śledzie (w razie potrzeby wlej więcej oleju). Przechowuj w lodówce, podawaj z koperkiem.