Reklama

Reklama

Ślimak drożdżowy pachnący cynamonem

Super smakują do kawki czy herbatki. Gdy się pieką, zapach cynamonu rozchodzi się po całej kuchni.


Reklama

Składniki: 27 g drożdży instant, pół szklanki mleka, pół kg mąki, sól, 2 jajka, 15 dag masła, 12 łyżek cukru brązowego, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, łyżeczka kardamonu.

Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Masło (10 dag) stop, ostudź. Mąkę, jajka, 6 łyżek brązowego cukru i waniliowy, szczyptę soli i masło, wymieszaj.

Dodaj rozczyn, wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstaw do wyrośnięcia. Resztę cukru wymieszaj z cynamonem i kardamonem. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm.

Posmaruj resztą stopionego masła, posyp cukrem z przyprawami. Zwiń z dłuższego brzegu, pokrój na roladki. Piecz 20 min w 180°C.

Przepis przysłała Marzenna Przeorska z Otwocka.

Chwila dla Ciebie

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: przepis | ślimak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje