Ślimak drożdżowy pachnący cynamonem
Super smakują do kawki czy herbatki. Gdy się pieką, zapach cynamonu rozchodzi się po całej kuchni.
Składniki: 27 g drożdży instant, pół szklanki mleka, pół kg mąki, sól, 2 jajka, 15 dag masła, 12 łyżek cukru brązowego, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, łyżeczka kardamonu.
Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Masło (10 dag) stop, ostudź. Mąkę, jajka, 6 łyżek brązowego cukru i waniliowy, szczyptę soli i masło, wymieszaj.
Dodaj rozczyn, wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstaw do wyrośnięcia. Resztę cukru wymieszaj z cynamonem i kardamonem. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm.
Posmaruj resztą stopionego masła, posyp cukrem z przyprawami. Zwiń z dłuższego brzegu, pokrój na roladki. Piecz 20 min w 180°C.
Przepis przysłała Marzenna Przeorska z Otwocka.