Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

Bułeczki z budyniem i kruszonką
Bułeczki z budyniem i kruszonką123RF/PICSEL

Bułeczki z budyniem i kruszonką

Składniki

- ciasto:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 op. drożdży suszonych
  • 1 jajko w 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. mleka
  • 1/4 kostki masła

- nadzienie:

  • 12 śliwek
  • 1 budyń migdałowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mleka

- kruszonka:

  • ok. 2/3 szkl. mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
12 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Rogaliki z czekoladą i śliwkami

Rogaliki z czekoladą i śliwkami
Rogaliki z czekoladą i śliwkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego ciasta francuskiego
  • 12-16 śliwek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego albo miodu
  • 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
  • 1 jajko + 3 łyżki mleka do posmarowania rogalików
  • cukier puder
16 porcji

Sposób przygotowania:

Dobra rada cukiernika

Poduszeczki twarogowe ze śliwkami

Poduszeczki twarogowe ze śliwkami
Poduszeczki twarogowe ze śliwkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 płaskie szkl. mąki
  • 15 dag chudego twarogu
  • 4 łyżki mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 małego proszku do pieczenia
  • 25 śliwek
  • 2/3 szkl. orzechów włoskich
  • cukier puder
16 porcji

Sposób przygotowania:

Dobra rada cukiernika

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?