Reklama

Reklama

Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

Ciastka ze śliwkami to idealny deser na długie jesienne popołudnia. Warto mieć je pod ręką, gdy najdzie cię ochota na słodkie co nieco. Proponujemy trzy smakowite wariacje.

Bułeczki z budyniem i kruszonką

Czas przyrządzenia: ok. 50 min + wyrastanie ciasta
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - ciasto:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 op. drożdży suszonych
  • 1 jajko w 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. mleka
  • 1/4 kostki masła

Składniki - nadzienie:

  • 12 śliwek
  • 1 budyń migdałowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mleka

Składniki - kruszonka:

  • ok. 2/3 szkl. mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. Wymieszaj z drożdżami. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj do niej cukier. Dobrze wymieszaj.

2. Do sypkich składników dodaj sól. Wlej mleko z drożdżami. Dołóż jajko i miękkie masło. Dobrze zagnieć. Ciasto odstaw na 1 godz.

3. Nadzienie: śliwki wypestkuj, pokrój.  Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj budyń. Ciasto ponownie wyrób, zrób 12 krążków.

4. Składniki kruszonki zagnieć. Na krążkach połóż po porcji budyniu  i śliwek. Posyp kruszonką. Bułeczki piecz przez 20-25 minut w 175 st.

Dobre rady cukiernika

Surowe ciasto drożdżowe możesz zamrozić. Zrób to od razu po wyrobieniu. Przed pieczeniem rozmroź je i pozostaw do wyrośnięcia.

Reklama

Ciasto ponownie wyrób, gdy tylko podwoi swoją objętość. Jeśli będzie dłużej wyrastało, może mieć lekko kwaśny smak.


Rogaliki z czekoladą i śliwkami

Czas przyrządzenia: ok. 45 min + rozmrażanie ciasta
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego ciasta francuskiego
  • 12-16 śliwek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego albo miodu
  • 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
  • 1 jajko + 3 łyżki mleka do posmarowania rogalików
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Ciasto rozmrażaj 25 minut w pokojowej temperaturze. Śliwki oczyść, pokrój, posyp cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkuj.

2. Wytnij duży okrągły placek. Potem potnij go 16 trójkątów. Czekoladę połam na 16 kawałeczków. Rozłóż je na kawałkach ciasta.

3. Na czekoladzie połóż śliwkowe nadzienie. Zwiń trójkąty. Uformuj rogaliki. Jajko dobrze wymieszaj widelcem z mlekiem.

4. Rogaliki posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz 25 minut w temp. 220 st. Przed podaniem ciastka lekko oprósz cukrem pudrem.

Dobra rada cukiernika

Do smarowania ciastek użyj silikonowego pędzelka (najlepiej  z ruchomą głowicą). Łatwo się nim posługiwać, nie wypada z niego włosie, i bez trudu go umyjesz.

Poduszeczki twarogowe ze śliwkami

Czas przyrządzenia: 50 min + chłodzenie ciasta
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 2 płaskie szkl. mąki
  • 15 dag chudego twarogu
  • 4 łyżki mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 małego proszku do pieczenia
  • 25 śliwek
  • 2/3 szkl. orzechów włoskich
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Do miseczki przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej olej  i mleko. Dodaj jajko, cukier, cukier waniliowy, twaróg oraz sól.

2. Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Włóż ją do  lodówki na ok. 30 minut. Śliwki wypestkuj, pokrój na kawałeczki.

3. Orzechy włoskie upraż, wystudź, posiekaj. Wymieszaj je ze śliwkami. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek.

4. Z placka wytnij krążki. Rozłóż na nich farsz. Złóż i zlep. Piecz 25 minut w 180 st. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Dobra rada cukiernika

Wierzch ciastek przed pieczeniem posmaruj mlekiem z cukrem lub żółtkiem, a poduszeczki będą pięknie błyszczały. Możesz wtedy zrezygnować z cukru pudru.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje