Reklama

Reklama

Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

Ciastka ze śliwkami to idealny deser na długie jesienne popołudnia. Warto mieć je pod ręką, gdy najdzie cię ochota na słodkie co nieco. Proponujemy trzy smakowite wariacje.

Bułeczki z budyniem i kruszonką

Czas przyrządzenia: ok. 50 min + wyrastanie ciasta
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - ciasto:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 op. drożdży suszonych
  • 1 jajko w 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. mleka
  • 1/4 kostki masła

Składniki - nadzienie:

  • 12 śliwek
  • 1 budyń migdałowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mleka

Składniki - kruszonka:

  • ok. 2/3 szkl. mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. Wymieszaj z drożdżami. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj do niej cukier. Dobrze wymieszaj.

Reklama

2. Do sypkich składników dodaj sól. Wlej mleko z drożdżami. Dołóż jajko i miękkie masło. Dobrze zagnieć. Ciasto odstaw na 1 godz.

3. Nadzienie: śliwki wypestkuj, pokrój.  Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj budyń. Ciasto ponownie wyrób, zrób 12 krążków.

4. Składniki kruszonki zagnieć. Na krążkach połóż po porcji budyniu  i śliwek. Posyp kruszonką. Bułeczki piecz przez 20-25 minut w 175 st.

Dobre rady cukiernika

Surowe ciasto drożdżowe możesz zamrozić. Zrób to od razu po wyrobieniu. Przed pieczeniem rozmroź je i pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrób, gdy tylko podwoi swoją objętość. Jeśli będzie dłużej wyrastało, może mieć lekko kwaśny smak.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje