Śliwkowe tarty na trzech różnych spodach

Krucha tarta z kremem ajerkoniakowym
Krucha tarta z kremem ajerkoniakowym 123RF/PICSEL

Krucha tarta z kremem ajerkoniakowym

Składniki

- ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 60 dag śliwek
  • masło do posmarowania formy

- krem ajerkoniakowy:

  • 2 i 1/3 szkl. mleka
  • 2 torebki budyniu waniliowego (z cukrem)
  • 1/3 szkl. ajerkoniaku
  • 1 cytryna
14 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Twarogowa tarta z migdałową kruszonką

Twarogowa tarta z migdałową kruszonką
Twarogowa tarta z migdałową kruszonką123RF/PICSEL

Składniki

- spód:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej + odrobina do posypania stolnicy
  • 3 żółtka
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 10 dag mielonego twarogu

- nadzienie:

  • 60 dag śliwek
  • 2-3 łyżki cukru

- kruszonka:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych migdałów
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl. cukru
12 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Francuska tarta z masą waniliową

Francuska tarta z masą waniliową
Francuska tarta z masą waniliową123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie (około 50 dag) mrożonego ciasta francuskiego
  • 4 jajka
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego (ewentualnie rdzeń z 1 laski wanilii)
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 18-20 dużych śliwek
16 porcji

Sposób przygotowania:

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?