Słodka dynia
Dynia jest niskokaloryczna i beztłuszczowa, a oprócz tego zawiera dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych. Tym razem wykorzystamy ją do zrobienia słodkiej, sycącej sałatki. Smacznego!
Składniki:
- 50 dkg dyni
- 4 suszone morele
- cukier waniliowy
- cynamon
- 2 goździki
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
- wiórki kokosowe
- oliwka z oliwek
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na kosteczkę, dusimy na wolnym ogniu na oliwce z oliwek z dodatkiem cukru waniliowego, cynamonu, goździków i pokrojonych w wąskie paseczki moreli (około 15 minut).
Gdy całość będzie miękka dodajemy 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, posypujemy wiórkami kokosowymi i podajemy jako dodatek np. do indyka lub naleśników, racuszków, kaszy jaglanej lub ryżu.