Słodkie hity na gwiazdkę
Są pełne zdrowych bakalii i składników bogatych w cenny błonnik. A do tego szybkie w przygotowaniu i tak pyszne, że zachwycisz nimi świątecznych gości, nawet jeśli pieczenie ciast odłożyłaś na ostatnią chwilę.
Piernikowa kostka
Sposób przygotowania
1. Karmel: na patelni stop 1 szkl. cukru. Dolej sok z cytryny i 2 łyżki wrzątku. Wymieszaj, zdejmij karmel z ognia. Odstaw go, by przestygł (nie ochładzaj go zbyt długo, bo karmel nie może stwardnieć!). Jajka połącz z solą i resztą cukru. Ucieraj, aż masa będzie puszysta. Dosyp sodę oczyszczoną i przyprawę piernikową. Następnie, wciąż ucierając, porcjami dodaj na przemian obie mąki i śmietanę. Dołóż karmel oraz rozdrobnione bakalie. Wymieszaj łyżką.
2. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie blachy rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Piecz około 50 minut. Przed podaniem ciasto potnij na porcje, udekoruj je według uznania.
Strucla twarogowa
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj 15 dag masła, cukier trzcinowy i waniliowy, twaróg i jajka. Wyrób. Dosyp posiekane bakalie. Wymieszaj je z ciastem. Uformuj struclę. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 50 minut w 200°C.
2. Pozostałe masło stop. Upieczoną struclę lekko przestudź. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności smarowania i posypywania powtarzaj, aż zużyjesz całe masło oraz cukier puder.
Rolada na białkach
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij, pod koniec ubijania małymi porcjami wsyp cukier. Kiedy piana będzie już lśniąca i sztywna, porcjami wsyp mąkę z proszkiem i kakao, mieszając ciasto łyżką. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj biszkopt, piecz 18-20 minut w 180ºC.
2. Polewę stop według przepisu. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodaj serek. Ubij krem. Upieczony biszkoptowy blat wyjmij. Przestudź. Posmaruj kremem, zwiń. Ułóż tzw. szwem do dołu. Wierzch oblej polewą. Udekoruj cukrowymi perełkami.