Reklama

Reklama

Słodkie hity na gwiazdkę

Są pełne zdrowych bakalii i składników bogatych w cenny błonnik. A do tego szybkie w przygotowaniu i tak pyszne, że zachwycisz nimi świątecznych gości, nawet jeśli pieczenie ciast odłożyłaś na ostatnią chwilę.

Piernikowa kostka

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki żytniej
  • 2 szkl. cukru
  • 2 całe jajka
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 22-proc.
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 2 szkl. mieszanki różnych orzechów oraz suszonych owoców
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

1. Karmel: na patelni stop 1 szkl. cukru. Dolej sok z cytryny i 2 łyżki wrzątku. Wymieszaj, zdejmij karmel z ognia. Odstaw go, by przestygł (nie ochładzaj go zbyt długo, bo karmel nie może stwardnieć!). Jajka połącz z solą i resztą cukru. Ucieraj, aż masa będzie puszysta. Dosyp sodę oczyszczoną i przyprawę piernikową. Następnie, wciąż ucierając, porcjami dodaj na przemian obie mąki i śmietanę. Dołóż karmel oraz rozdrobnione bakalie. Wymieszaj łyżką. 

2. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie blachy rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Piecz około 50 minut. Przed podaniem ciasto potnij na porcje, udekoruj je według uznania.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje