Reklama

Reklama

Słodkie szaszłyczki

Czas: około 45 minut. Porcja: 280 kcal.

Składniki

  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 l mleka
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • 12 dag kwaśnej śmietany
  • 15 dag truskawek
  • 3 banany
  • 20 dag twarogu
  • 25 dag mascarpone
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cukier puder
  • olej

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, połową ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Resztę ciepłego mleka i cukru połącz z jajkami. Dodaj szczyptę soli, resztę przesianej mąki oraz śmietanę.

Składniki starannie wymieszaj lub zmiksuj. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, połącz. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.

Reklama

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Łyżką stołową nabieraj porcje ciasta. Smaż z dwóch stron rumiane placuszki. Przekładaj je na kawałek pergaminu, by osączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli placuszki mają nieregularne kształty, przytnij brzegi okrągłą foremką.

Truskawki umyj, osusz, osuń ogonki. Obrane banany pokrój w plasterki. Na patyki do szaszłyków nadziewaj na przemian placuszki oraz owoce.

Miękki twaróg zmiksuj z mascarpone oraz opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj cukier puder do smaku. Słodką masę odstaw do schłodzenia. Podawaj na stół do przygotowanych deserowych szaszłyczków.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje