Reklama

Słodko-kwaśna pokusa

Lekkie i aromatyczne ciasto

Składniki dla: 10 porcji

Składniki - ciasto

  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 20 dag (1 kostka) masła
  • 2 żółtka
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki - krem

  • 25 dag (1 szkl.)
  • mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 proc.
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru waniliowego


Składniki - dodatki

  • po 20 dag czerwonych i czarnych porzeczek
  • kilka owoców agrestu
  • cukier
  • puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

1. Krem: schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru pudru. Następnie domieszaj po porcji serka mascarpone. Serek łącz ze śmietaną bardzo szybko, żeby masa się nie zwarzyła. Miskę szczelnie owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. 

2. Ciasto: mąkę przesiej z solą. Posiekaj masło, dodaj do mąki. Wbij żółtka i zagnieć ciasto (składniki mają się tylko połączyć). Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto (między dwoma warstwami folii spo-żywczej) na kształt prostokąta. Wylep nim spód i brzegi formy. Piecz 20-25 minut w piekarniku 180 st. z termoobiegiem. Ostudź na kratce. 

3. Owoce umyj, oczyść i osusz. Przygotowany krem wyłóż na zimny spód. Wyrównaj wierzch i udekoruj owocami. Ciasto lekko oprósz cukrem pudrem. Deser przechowuj w chłodnym miejscu.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama