Słodko-kwaśna tarta cytrynowa
Pomysł na pyszne ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 łyżki wody
- żółtko
- łyżka soku z cytryny
Nadzienie:
- 3 jajka
- 1/3 filiżanki cukru pudru
- 300 ml kremówki
- skórka i sok z całej cytryny
- skórka i sok z 2 limonek
- 4 łyżki bitej śmietany
- kilka plasterków limonki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę do tarty natłuść. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, żółtko i masło. Dodaj wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
2. Rozwałkuj ciasto. Przełóż do formy, wyklej dokładnie brzegi, resztę odetnij. Ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C.
3. Ubij jajka z cukrem. Dodaj śmietanę, startą skórkę z cytryny i limonki oraz sok. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu ostudź. Udekoruj śmietaną i plasterkami limonki.