Słodko-kwaśna tarta cytrynowa

Pomysł na pyszne ciasto

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki wody
  • żółtko
  • łyżka soku z cytryny

Nadzienie:

  • 3 jajka
  • 1/3 filiżanki cukru pudru
  • 300 ml kremówki
  • skórka i sok z całej cytryny
  • skórka i sok  z 2 limonek
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • kilka plasterków limonki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę do tarty natłuść. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, żółtko i masło. Dodaj wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

2. Rozwałkuj ciasto. Przełóż do formy, wyklej dokładnie brzegi, resztę odetnij. Ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C.

3. Ubij jajka z cukrem. Dodaj śmietanę, startą skórkę z cytryny i limonki oraz sok. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu ostudź. Udekoruj śmietaną i plasterkami limonki.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas