Słodko-słona sałatka z gruszką w grzanym winie
Dla wszystkich, lubiących eksperymentować w kuchni!

Składniki
- 1 sałata
- 100 g listków szpinaku
- 1 gruszka
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 100 g sera pleśniowego
- Grzane wino:
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 plastry pomarańczy
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- kawałek kory cynamonu
- 5 ziaren kardamonu
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
- 4 łyżki cukru
- Winegret:
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
Do garnka wlej wino, włóż przyprawy i zagotuj. Dodajobrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojonena ósemki gruszki. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotujpod przykryciem ok. 10 minut. Wyjmij, odstaw. Winozachowaj i podaj do kolacji. Sałatę i szpinak opłucz,osusz, rozłóż na talerzach. Dodaj gruszki, posyporzechami włoskimi zrumienionymi na suchej patelnii pokruszonym serem. Przygotuj winegret: wymieszajwszystkie składniki i polej sałatkę.