Słodko-słona sałatka z gruszką w grzanym winie

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 sałata
  • 100 g listków szpinaku
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 100 g sera pleśniowego
  • Grzane wino:
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 plastry pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 ziaren kardamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki
  • 4 łyżki cukru
  • Winegret:
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Sałatka gruszkowo-figowaINTERIA.TVInteria.tv
Show
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?