Słodkości z Tyrolu
Wśród typowych tyrolskich dań znajdziemy imponujące wypieki, które wprawdzie nie sprzyjają odchudzaniu, ale za to zachwycają smakiem.
Tyrolski Blattlstock
- 1,5 kg mąki,
- 15 dag cukru,
- 15 dag masła,
- 4 jajka,
- 6 dag drożdży,
- sól,
- 3/4 l mleka,
- kieliszek rumu
Nadzienie:
- 1,5 kg suszonych gruszek,
- 3/4 kg maku,
- 30 dag cukru,
- skórka z cytryny, cynamon, mielone goździki,
- 30 dag masła
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wlać drożdże wymieszane z odrobiną mleka, lekko zmieszać z mąką. Dodać pozostałe mleko, stopione masło, jajka, cukier, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 7 jednakowych porcji i z każdej uformować okrągły placek (ok. 25 cm średnicy). Placki przykryć i odstawić do wyrośnięcia, ponakłuwać widelcem a następnie piec w piekarniku, lub smażyć na sklarowanym maśle. Suszone gruszki ugotować, zmielić, zmieszać z utartym makiem i przyprawami. Na blat ciasta nałożyć ok 1 cm warstwę nadzienia, polać roztopionym masłam, przykryć kolejnym blatem. W ten sposób ułożyć wszystkie warstwy, po wierzchu również polać roztopionym masłem.
Ciasto Innsbruckie
- 20 dag masła,
- 20 dag cukru pudru,
- 6 jaj,
- skórka z cytryny,
- cukier waniliowy,
- kieliszek rumu,
- 30 dag mąki,
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
- 8 dag rodzynek
Przygotowanie:
Masło i cukier ucierać na kremową, powoli dodając ubite wcześniej jajka. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, rum (kropla po kropli), proszek do pieczenia, mąkę i rodzynki. Ciasto włożyć do nasmarowanej tłuszczem keksówki i piec godzinę.
Tort makowy z jabłkami
- 5 jaj,
- 20 dag cukru pudru,
- laska wanilii,
- 15 dag tartych migdałów,
- 15 dag mielonego maku,
- sok z jednej cytryny,
- łyżka rumu,
- szczypta cynamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- trzy utarte kwaśne jabłka,
- dżem porzeczkowy,
- lukier
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z 2/3 cukru pudru, dodać miąższ z wanilii, białko ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Migdały, mak, sok z cytryny, rum, cynamon, proszek do pieczenia wymieszać z utartymi jabłkami. Pianę wmieszać do masy z żółtek, dodać pozostałe składniki i ostrożnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy i piec godzinę w 160 st. C. Gotowy tort posmarować dżemem porzeczkowym i polać lukrem.