Reklama

Reklama

Słone sosy jogurtowe: raita i tzatziki

​Raita to popularny dodatek do dań kuchni indyjskiej. Tzatziki ma podobny charakter, choć jest nieco inaczej doprawiony i wywodzi się z kuchni greckiej. W obu przypadkach miesza się jogurt z ogórkiem, solą i czosnkiem. Reszta składników nieco się różni. Jeżeli sosy będą miały okazję trochę postać, smak poszczególnych składników lepiej się połączy i wzmocni, więc najlepiej przygotować je chociaż kilka godzin (lub dzień) wcześniej.

Czas: kilka godzin, by smaki składników połączyły się i wzmocniły

Reklama

Składniki (potrzebne do uzyskania 2½ szklanki / 625 ml): 1 duży lub 2 małe ogórki 1 łyżka soli (lub wedle uznania) 2 szklanki / 500 ml jogurtu 3-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub drobno posiekanych Raita: 1 łyżeczka uprażonego, a następnie zmielonego (lub zmielonego wcześniej) kminku ¼ szklanki / 10 g posiekanej świeżej kolendry Tzatziki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny mielony biały pieprz ¼ szklanki / 10 g posiekanej świeżej mięty oraz/lub pietruszki

Przepis

Zetrzyj ogórek do durszlaka, posyp obficie solą, dokładnie wymieszaj i zostaw w zlewie lub nad miską na około godzinę, by wyciągnąć z ogórka nadmiar wody (i większość soli).

W misce wymieszaj ogórek z pozostałymi składnikami. Zamiast użyć wymienionych powyżej składników, możesz eksperymentować z ziołami (świeżym koprem, oregano, szczypiorkiem, tymiankiem, pysznogłówką lub innymi jadalnymi płatkami kwiatów) albo tartymi warzywami (kalarepą, rzodkiewką, łopianem). Spróbuj sosu. Spora część soli powinna wycieknąć razem z wodą. W razie potrzeby dosyp jej lub dodaj innych przypraw.

Trzymaj w lodówce aż do chwili podania.


Przepis pochodzi z książki "Dzika Fermentacja" autorstwa Sandora Ellix Katza

Wydawnictwo Vivante


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje