Smaczny obiad dla całej rodziny
Zaskocz domowników wyśmienitymi potrawami!
Papryka pieczona
Sposób przygotowania
1. Papryki umyj, odkrój czubki. Wydrąż gniazda nasienne i posól. Ryż ugotuj. Zeszklij posiekane cebule. Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim, startą gałką muszkatołową, przyprawą do gyrosa i ostrą papryką w proszku.
2. Zrumień, smażąc kilka minut. Dodaj posiekany czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy i śmietanę. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Papryki napełnij farszem. Przykryj odciętymi czubkami. Wyłóż w brytfannie, zalej wodą, obłóż masłem i piecz pod przykryciem godzinę w temp. 180°C.
Lazania z cukinii
Sposób przygotowania
1. Cukinie pokrój w plastry. Ułóż na papierze do pieczenia. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, pieprz, ostrą paprykę w proszku, sól, czosnek granulowany. Posmaruj cukinię marynatą. Piecz 30 minut w temp. 150°C.
2. Marchewki ugotuj w osolonym wrzątku. Pokrój. Cukinię układaj naprzemiennie z marchewką, posiekanymi pomidorkami koktajlowymi i rzodkiewką. Podawaj z jogurtem.
Risotto
Sposób przygotowania
1. Polędwiczkę pokrój, przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku, kolendrą. Zalej sosami, odstaw do lodówki. Zrumień posiekane cebule dymki. Dodaj starty na tarce czosnek. Odsuń na bok patelni. W wolnym miejscu rozpuść masło i smaż zamarynowane mięso około 3 minuty. Dodaj ryż, obsmaż i zalej winem.
2. Gotuj przez chwilę, aż lekko odparuje. Dodaj sól, pieprz, posiekane pieczarki i suszone pomidory. Zalej połową bulionu i gotuj bez przykrycia 15 minut, często mieszając. Dodaj kolejną porcję bulionu. Gotuj, aż ryż będzie al dente.
Szaszłyki z papryką i ananasem
Sposób przygotowania
1. Z marchewki, pietruszki, selera, pora i jednej cebuli ugotuj wywar. Mięso pokrój, natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym. Obłóż jedną posiekaną cebulą i odstaw na noc do lodówki. Resztę cebul posiekaj. Ananasy i jabłka pokrój.
2. Owoce, mięso i cebulę nabijaj na patyczki. Mocno zrumień. Zalej wywarem, dodaj masło, sól, pieprz i czosnek granulowany. Duś 90 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą. Dodaj do wywaru. Pod koniec duszenia przełóż na grilla.
Cukinie nadziewane
Sposób przygotowania
1. Z cukinii odetnij czubki, wydrąż i posól. Odstaw na 15 minut i odlej sok. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temp. 180°C, aż cukinie zmiękną.
2. Tuńczyka odsącz z zalewy, wymieszaj z posiekaną drobno czerwoną cebulą. Dodaj pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Skrop sokiem z cytryny i dodaj majonez.
3. Przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszaj dokładnie. Wystudzone cukinie wypełnij sałatką i schłodź w lodówce. Podawaj ozdobione krążkami cebuli i listkami natki.
Roladki z szynką
Sposób przygotowania
1. Biały serek przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką w proszku. Wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i startą na tarce cebulą dymką. Schłodź. Jajka ubij, dodaj mleko i sól. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. Wlej część masy jajecznej i usmaż omlet, a następnie kolejne.
2. Każdy posmaruj serkiem, połóż szynkę i ser żółty. Jeśli chcesz, możesz dodać groszek konserwowy lub plastry łososia. Omlety zawiń w rulony. Na patelni roztop ponownie masło i podsmaż omlety tak, by ser żółty się rozpuścił. Podawaj z sałatką z papryki i bazylią.
Placki ziemniaczane
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków ziemniaczanych. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Wymieszaj.
2. Smaż placki. Odsącz na ręczniku papierowym. Jogurt wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryką, ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj do placków.