Smaczny obiad dla całej rodziny
Zaskocz domowników wyśmienitymi potrawami!

Papryka pieczona
Składniki
- 8 papryk
- sól
- szklanka ryżu
- olej
- 2 cebule
- 40 dag drobiowego mięsa mielonego
- pieprz
- czosnek granulowany
- kmin rzymski
- gałka muszkatołowa
- przyprawa do gyrosa
- ostra papryka w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
1. Papryki umyj, odkrój czubki. Wydrąż gniazda nasienne i posól. Ryż ugotuj. Zeszklij posiekane cebule. Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim, startą gałką muszkatołową, przyprawą do gyrosa i ostrą papryką w proszku. 2. Zrumień, smażąc kilka minut. Dodaj posiekany czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy i śmietanę. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Papryki napełnij farszem. Przykryj odciętymi czubkami. Wyłóż w brytfannie, zalej wodą, obłóż masłem i piecz pod przykryciem godzinę w temp. 180°C.

Lazania z cukinii
Składniki
- 3 cukinie
- sól
- oliwa
- łyżka soku z cytryny
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- 3 marchewki
- pomidorki
- rzodkiewki
- kubeczek jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
1. Cukinie pokrój w plastry. Ułóż na papierze do pieczenia. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, pieprz, ostrą paprykę w proszku, sól, czosnek granulowany. Posmaruj cukinię marynatą. Piecz 30 minut w temp. 150°C. 2. Marchewki ugotuj w osolonym wrzątku. Pokrój. Cukinię układaj naprzemiennie z marchewką, posiekanymi pomidorkami koktajlowymi i rzodkiewką. Podawaj z jogurtem.

Risotto
Składniki
- 35 dag polędwicy wieprzowej
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- kolendra
- łyżka sosu worcester
- łyżka sosu sojowego
- oliwa
- 3 cebulki dymki
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 1/2 szklanki ryżu do risotto
- 1/3 szklanki białego wina
- 20 dag pieczarek
- 4 pomidory suszone
- szklanka bulionu
Sposób przygotowania
1. Polędwiczkę pokrój, przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku, kolendrą. Zalej sosami, odstaw do lodówki. Zrumień posiekane cebule dymki. Dodaj starty na tarce czosnek. Odsuń na bok patelni. W wolnym miejscu rozpuść masło i smaż zamarynowane mięso około 3 minuty. Dodaj ryż, obsmaż i zalej winem. 2. Gotuj przez chwilę, aż lekko odparuje. Dodaj sól, pieprz, posiekane pieczarki i suszone pomidory. Zalej połową bulionu i gotuj bez przykrycia 15 minut, często mieszając. Dodaj kolejną porcję bulionu. Gotuj, aż ryż będzie al dente.

Szaszłyki z papryką i ananasem
Składniki
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 4 cebule
- 60 dag karkówki wieprzowej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- 6 plastrów ananasa
- 2 kwaśne jabłka
- olej
- łyżka masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1. Z marchewki, pietruszki, selera, pora i jednej cebuli ugotuj wywar. Mięso pokrój, natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym. Obłóż jedną posiekaną cebulą i odstaw na noc do lodówki. Resztę cebul posiekaj. Ananasy i jabłka pokrój.2. Owoce, mięso i cebulę nabijaj na patyczki. Mocno zrumień. Zalej wywarem, dodaj masło, sól, pieprz i czosnek granulowany. Duś 90 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą. Dodaj do wywaru. Pod koniec duszenia przełóż na grilla.

Cukinie nadziewane
Składniki
- 4 okrągłe cukinie
- sól
- 25 dag tuńczyka z puszki
- czerwona cebula
- kilka rzodkiewek
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki majonezu
- pieprz
- cukier
- mała cebula cukrowa
- natka
Sposób przygotowania
1. Z cukinii odetnij czubki, wydrąż i posól. Odstaw na 15 minut i odlej sok. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temp. 180°C, aż cukinie zmiękną. 2. Tuńczyka odsącz z zalewy, wymieszaj z posiekaną drobno czerwoną cebulą. Dodaj pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Skrop sokiem z cytryny i dodaj majonez. 3. Przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszaj dokładnie. Wystudzone cukinie wypełnij sałatką i schłodź w lodówce. Podawaj ozdobione krążkami cebuli i listkami natki.

Roladki z szynką
Składniki
- 20 dag serka białego
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- papryka w proszku
- sok z 1/3 cytryny
- łyżeczka oliwy
- cebula dymka
- 8 jajek
- 8 łyżek mleka
- 2 łyżki masła
- 20 dag szynki
- 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Biały serek przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką w proszku. Wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i startą na tarce cebulą dymką. Schłodź. Jajka ubij, dodaj mleko i sól. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. Wlej część masy jajecznej i usmaż omlet, a następnie kolejne. 2. Każdy posmaruj serkiem, połóż szynkę i ser żółty. Jeśli chcesz, możesz dodać groszek konserwowy lub plastry łososia. Omlety zawiń w rulony. Na patelni roztop ponownie masło i podsmaż omlety tak, by ser żółty się rozpuścił. Podawaj z sałatką z papryki i bazylią.

Placki ziemniaczane
Składniki
- 1,3 kg ziemniaków
- jajko
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- cebula
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- olej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- 1/3 papryki
- ogórek
- kilka rzodkiewek
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków ziemniaczanych. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Wymieszaj. 2. Smaż placki. Odsącz na ręczniku papierowym. Jogurt wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryką, ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj do placków.