Smak lata - faszerowane pomidory
Nadchodzi sezon na pomidory. Te ze straganów są już coraz smaczniejsze. To prawdziwa zachęta do przygotowania letnich potraw.
Pomidory są niezastąpione w kuchni. Smakują na surowo, w sałatkach, w potrawach gotowanych i pieczonych. Świetną przekąską na letnie dni będą pomidory faszerowane.
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur
- 4 pomidory
- puszkę tuńczyka w sosie własnym
- koperek
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wypłukaną kasze bulgur gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, studzimy. Odcinamy górną część pomidorów z szypułkami, wydrążamy tak, by powstały pojemne miseczki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego odrobinę siekanego koperku. Mieszamy z kaszą, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek.Farsz dobrze mieszamy i nakładamy go do wydrążonych pomidorów. Przykrywamy "kapelusikami" z szypułkami.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny Sych "Nasze kasze".