Smakołyki na Dzień Dziecka
Ciastko, koktajl, lody czy deserek? Sprawdź, który słodki przysmak wywoła uśmiech na twarzy twojego brzdąca!
Zamiast słodyczy ze sklepu, które zawierają głównie puste kalorie, w tym wyjątkowym dniu podaj dziecku smakołyki przygotowane w domu. Słodka przekąska nie tylko zaspokoi apetyt malucha na łakocie i doda mu energii, ale też dostarczy porcji witamin, białka i błonnika. Czy przyjęcie z okazji Dnia Dziecka może być atrakcyjne bez żelków i czekolady? Oczywiście! Wystarczy skorzystać z naszych przepisów na zdrowe smakołyki.
Jagodowa pianka (po 1. roku życia)
Maluch doceni delikatny smak deseru i jego puszystą konsystencję. Piankę możesz polać przecierem z jagód i posypać cukrem.
Składniki: ● niepełna szklanka mleka ● 2 łyżeczki żelatyny ● 2 łyżeczki cukru pudru ● 1-2 łyżki śmietanki ● 15-20 jagód (możesz wykorzystać mrożone)
Przygotowanie: Wlej mleko do rondelka, a kiedy się zagotuje, dodaj do niego rozpuszczoną wcześniej w ciepłej wodzie żelatynę. Ostudź, następnie wsyp cukier puder i wymieszaj. Jagody zmiksuj i starannie przetrzyj przez sito. Dodaj do nich śmietankę i mleko z żelatyną. Uzyskaną masę przelej do szklanych pucharków i włóż je na ok. godzinę do lodówki. Kiedy mleko owocowe zastygnie, przełóż piankę na talerzyk i udekoruj listkiem mięty.
Czekoladowa pychotka (po 2. roku życia)
Zimny deser ucieszy smyka nie tylko w Dzień Dziecka. Lody możesz serwować także w gorące dni dla ochłody, ozdabiając je świeżymi owocami.
Składniki: ● lody czekoladowe ● śmietanka kremówka ● 10 truskawek ● 2 łyżeczki cukru pudru ● rurki waflowe ● laska wanilii
Przygotowanie: Truskawki zmiksuj z niewielką ilością wanilii i cukru pudru, tak by powstał mus truskawkowy. Ubij śmietankę z dodatkiem reszty cukru pudru i wanilii. Do szklanego pucharka włóż na spód dwie łyżki bitej śmietany i ułóż na niej 1-2 kulki lodów czekoladowych. Całość polej musem truskawkowym i udekoruj deser rurkami waflowymi. Na wierzch możesz położyć listek melisy lub mięty.
Truskawkowa fantazja (po 1. roku życia)
Dzieci uwielbiają kolorowe przekąski w zabawnych kształtach. Dzięki foremkom wyczarujesz zdrowe, słodkie "żelki" nie tylko z truskawek.
Składniki: ● 200 ml jogurtu naturalnego lub maślanki ● 1 łyżeczka żelatyny ● 1 łyżeczka cukru pudru ● 5-10 truskawek
Przygotowanie: Usuń szypułki i dokładnie opłucz truskawki pod bieżącą wodą. Rozpuść żelatynę w 2 łyżeczkach przegotowanej wody, podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu, a potem schłódź. Owoce zmiksuj z cukrem, a następnie połącz z jogurtem (albo maślanką) i żelatyną. Powstałą masę wylej do małych foremek o różnych kształtach. Gdy deser zastygnie, wyjmij go z foremek i ozdób świeżymi owocami.
Kaszka z malinami (po 9. miesiącu życia)
Ten prosty do przyrządzenia posiłek może stać się przebojem czerwcowego przyjęcia. Zamiast malin możesz dodać do kaszki łyżkę dżemu z domowych zapasów.
Składniki: ● 1-2 łyżki malin (świeżych lub mrożonych) ● 180 ml błyskawicznej kaszki zbożowej na mleku modyfikowanym
Przygotowanie: Owoce przetrzyj przez sito na jednolitą papkę. Dodaj do nich przygotowaną wcześniej przestudzoną kaszkę i dokładnie wymieszaj składniki. Na koniec udekoruj deser biszkoptem i owocami.
Puszyste biszkopciki (po 8. miesiącu życia)
Zamiast słodkich herbatników ze sklepu zaserwuj dziecku lekkostrawne domowe ciasteczka. Warto je podać szkrabowi z mlekiem i kawałkami owoców.
Składniki: ● 4 jaja ● ok. 1/2 szklanki cukru ● 1 szklanka mąki
Przygotowanie: Dokładnie umyj i sparz jajka. Następnie oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp cukier i utrzyj kogel- -mogel. Dodaj do niego białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj. Przesiej mąkę, a potem starannie połącz ją z masą z jajek. Nagrzej piekarnik do temperatury 180˚C. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Nabieraj łyżeczką ciasto i wykładaj je na blachę tak, by powstały ciasteczka. Piecz je przez ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika, gdy lekko się zarumienią.
Naleśniki z owocami (po 1. roku życia)
Tę słodką owocową potrawę przygotujesz w niespełna pół godziny. Może być daniem głównym na dziecięcym przyjęciu, ale też sycącą kolacją maluszka.
Składniki: ● 3 łyżki mąki pszennej ● ok. 1/4 szklanki tłustego mleka ● ok. 1/4 gazowanej wody mineralnej ● 1 jajko ● oliwa z oliwek (do smażenia) ● truskawki i jagody (lub inne owoce)
Przygotowanie: Jajko sparz, rozbij i roztrzep z wodą i mlekiem. Dodaj szczyptę soli oraz mąkę i dokładnie wymieszaj, by powstało lejące się ciasto. Usmaż cienkie placki. Pokrój na kawałki owoce i zawiń je w naleśniki. Przed podaniem ozdób je owocami.