Smakoun z sosem grzybowym Im
Składniki: 2 szt. Smakouna, sos: 5 dag suszonych grzybów, cebula, łyżka masła, mąki i kwaśnej śmietany, pieprz, sól.
Sposób wykonania: Grzyby umyć, zalać 2 szklankami zimnej wody i moczyć kilka godzin, następnie gotować ok. 35 min. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać posiekane grzyby.
Mieszając, powoli wlać wywar z grzybów, chwilę gotować, a następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić sos solą i pieprzem.
Na talerzu położyć Smakouna (jeśli ma być ciepły można przez chwile podsmażyć na patelni) i polać obficie sosem grzybowym, posypać szczypiorkiem lub zielona pietruszką, podawać z ziemniakami.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!