Smakowicie zapieczone

Owoce na gorąco? Tak! Bo pieczenie wydobywa ich smak i słodycz. Z ciastem, z przyprawami. Pycha!

Galette z gruszką
Galette z gruszką123RF/PICSEL

Galette gruszkowo-migdałowa

Sposób przygotowania

1. Gruszki obierz, podziel na ćwiartki i wypestkuj. 

2. Wymieszaj miód, wodę, wino, cynamon i wanilię w rondlu (woda może być ciepła, wtedy miód szybciej się rozpuści). Włóż gruszki, zagotuj. Zredukuj ogień i duś, mieszając od czasu do czasu, aż gruszki ściemnieją, a płyn zgęstnieje do konsystencji syropu (około 30 minut). 

3. Zdejmij gruszki z ognia, odstaw, aby ostygły. Potem wyjmij gruszki, zachowaj syrop. Jeśli jest taka potrzeba, pokrój owoce na mniejsze części. Syrop gotuj jeszcze 5-10 minut, aby zgęstniał. Odstaw do ostygnięcia. 

4. Rozgrzej piekarnik do 210 st. C. Natłuść półkę i wstaw ją do piekarnika, aby również się rozgrzała. 

5. Warstwy ciasta ułóż na papierze do pieczenia jedną na drugiej na zakładkę, tak aby tworzyły koło, ale ich rogi były przesunięte. Każdą warstwę posmaruj cienko oliwą. 

6. Połącz mielony cynamon z cukrem pudrem. Odłóż 2 łyżki z tego cukru, resztę wymieszaj z mielonymi migdałami. Posyp nimi ciasto, pozostawiając brzeg 10 cm dookoła. Ułóż gruszki na środku ciasta, zawiń brzeg. Posmaruj resztą oliwy, posyp resztą cukru cynamonowego. 

7. Przełóż galette do piekarnika, piecz 20 minut (aby ciasto się zezłociło). Gorące skrop gęstym syropem, obsyp płatkami migdałowymi. Podawaj z jogurtem. 

Brzoskwinie z lodami
Brzoskwinie z lodami123RF/PICSEL

Brzoskwinie z kruszonką

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść naczynie żaroodporne. 

2. Brzoskwinie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, rozkrój i usuń pestki. 

3. Przełóż brzoskwinie do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Na każdej połówce, w zagłębieniu po pestce, ułóż wiśnie. 

4. Kruszonka: Przesyp mąkę do miski. Dodaj posiekane masło i wetrzyj je palcami w mąkę. Gdy uzyskasz konsystencję kluseczków, dodaj cukier, posiekane migdały i płatki zbożowe. Wymieszaj palcami. 

5. Gotową kruszonkę rozłóż na połówkach brzoskwiń, zakrywając również wiśnie. Wstaw deser do piekarnika, piecz 12-15 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca. 6 Podawaj jeszcze ciepłe, z kulką lodów śmietankowych.

Sałatka z arbuzem
Sałatka z arbuzem123RF/PICSEL

Sałatka z grillowanego arbuza

Sposób przygotowania

1. Na dressing przełóż połowę malin do miseczki. Rozgnieć je widelcem. Dodaj ocet winny, miód i oliwę, dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku. Na koniec resztę malin pokrój na połówki i dodaj do dressingu. Wstaw go do lodówki. 

2. Odkrój skórę z arbuza. Pokrój miąższ na trójkąciki grubości 1 cm. 

3. Rozgrzej mocno grill lub grillową patelnię. Kolejno podsmażaj na nim kawałki arbuza z obu stron (nie dłużej niż 50 sekund), tak aby pojawiły się na nich charakterystyczne paseczki. Przełóż arbuza na półmisek i wstaw do lodówki na 20 minut. 

4. Ułóż schłodzonego arbuza na paterze. Obsyp kawałkami porwanej mozzarelli, skórką cytrynową, czerwonym pieprzem i listkami. Skrop słodkim sosem. 

Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami123RF/PICSEL

Szybkie tarty śliwkowe

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 240 st. C. Wyłóż półkę piekarnika papierem do pieczenia. 

2. Połówki śliwek pokrój na plastry (każdą na 4-6 części). 

3. Ciasto przekrój na pół i ułóż obie części na przygotowanej półce. Ponacinaj delikatnie ich brzegi na szerokość 1 cm, a środek ciasta ponakłuwaj widelcem. 

4. Posyp ciasto migdałami i połową cukru (nie obsypuj brzegów). Ułóż na cieście plastry śliwek, posyp je resztą cukru. 

5. Wstaw tarty do piekarnika. Piecz 25 minut, aż ciasto się zezłoci, a śliwki zaczną się karmelizować. 

6. Wymieszaj powidła z wodą i pędzelkiem posmaruj nimi tarty od razu po wyjęciu z piekarnika. Podawaj jeszcze ciepłe. 


Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas