Reklama

Reklama

Smakowicie zapieczone

Owoce na gorąco? Tak! Bo pieczenie wydobywa ich smak i słodycz. Z ciastem, z przyprawami. Pycha!

Galette gruszkowo-migdałowa

Składniki

  • 6 twardych gruszek
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 szklanki wody
  • szklanka półwytrawnego czerwonego wina
  • kawałek cynamonu
  • gałązka wanilii, rozkrojona wzdłuż na 3 części
  • 6 płatów ciasta filo
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych, podprażonych

Sposób przygotowania

1. Gruszki obierz, podziel na ćwiartki i wypestkuj. 

2. Wymieszaj miód, wodę, wino, cynamon i wanilię w rondlu (woda może być ciepła, wtedy miód szybciej się rozpuści). Włóż gruszki, zagotuj. Zredukuj ogień i duś, mieszając od czasu do czasu, aż gruszki ściemnieją, a płyn zgęstnieje do konsystencji syropu (około 30 minut). 

3. Zdejmij gruszki z ognia, odstaw, aby ostygły. Potem wyjmij gruszki, zachowaj syrop. Jeśli jest taka potrzeba, pokrój owoce na mniejsze części. Syrop gotuj jeszcze 5-10 minut, aby zgęstniał. Odstaw do ostygnięcia. 

4. Rozgrzej piekarnik do 210 st. C. Natłuść półkę i wstaw ją do piekarnika, aby również się rozgrzała. 

5. Warstwy ciasta ułóż na papierze do pieczenia jedną na drugiej na zakładkę, tak aby tworzyły koło, ale ich rogi były przesunięte. Każdą warstwę posmaruj cienko oliwą. 

6. Połącz mielony cynamon z cukrem pudrem. Odłóż 2 łyżki z tego cukru, resztę wymieszaj z mielonymi migdałami. Posyp nimi ciasto, pozostawiając brzeg 10 cm dookoła. Ułóż gruszki na środku ciasta, zawiń brzeg. Posmaruj resztą oliwy, posyp resztą cukru cynamonowego. 

7. Przełóż galette do piekarnika, piecz 20 minut (aby ciasto się zezłociło). Gorące skrop gęstym syropem, obsyp płatkami migdałowymi. Podawaj z jogurtem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje