Smalec z jabłkami

O lekkiej owocowej nucie!

Lekko owocowy smalec - rodem z Suwalszczyzny
Lekko owocowy smalec - rodem z Suwalszczyzny123RF/PICSEL

Składniki:

●1 kg słoniny

●300 g wędzonego boczku

●2 duże jabłka

●2 cebule

●3 ząbki czosnku

●łyżka mielonego kminku

●2 łyżki majeranku

●łyżeczka tymianku

●sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Słoninę i boczek pokrój w kostkę lub zmiel osobno w maszynce do mięsa (grube oczka). Słoninę przełóż do rondla o grubym dnie i top na małym ogniu. Po 15 minutach dodaj boczek. Stapiaj 30-40 minut, mieszając.

2. Posiekaj cebulę, jabłka zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Gdy skwarki będą złote, zestaw smalec z ognia, przestudź, dodaj jabłka, cebulę i czosnek. Mieszaj i dopraw. Odstaw do ostudzenia. Smalec przelej do słoiczków lub do naczynia kamionkowego.

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas