Smalec z jabłkami
O lekkiej owocowej nucie!
Składniki:
●1 kg słoniny
●300 g wędzonego boczku
●2 duże jabłka
●2 cebule
●3 ząbki czosnku
●łyżka mielonego kminku
●2 łyżki majeranku
●łyżeczka tymianku
●sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Słoninę i boczek pokrój w kostkę lub zmiel osobno w maszynce do mięsa (grube oczka). Słoninę przełóż do rondla o grubym dnie i top na małym ogniu. Po 15 minutach dodaj boczek. Stapiaj 30-40 minut, mieszając.
2. Posiekaj cebulę, jabłka zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Gdy skwarki będą złote, zestaw smalec z ognia, przestudź, dodaj jabłka, cebulę i czosnek. Mieszaj i dopraw. Odstaw do ostudzenia. Smalec przelej do słoiczków lub do naczynia kamionkowego.