Smażone roladki
Bardzo smaczne!
Sposób przygotowania
1. Roladki: marchewkę obierz i umyj. Pokrój w cienkie słupki. Zagotuj 2 szkl. wody, posól ją i dodaj cukier. Wrzuć marchewkę, gotuj ją przez 2 minuty. Wyjmij, odłóż do ostudzenia. Wrzuć groszek, po 1/2 min wyjmij go i osącz. Rybę obgotuj w posolonej wodzie lub usmaż na odrobinie oleju.
2. Papryki drobno pokrój. Szczypiorek posiekaj. Domieszaj kiełki, groszek, marchew, kawałki ryby. Na płaski talerz nalej wodę. Zanurzaj w niej po 1 arkuszu papieru, a gdy zmięknie, kładź go na blacie i nakładaj po porcji farszu (ciasta filo nie mocz). Zwijaj, zaczynając od zawinięcia boków, a następnie roluj. Posmaruj olejem, podsmaż na oleju. Sos: wodę podgrzej, domieszaj resztę składników sosu.