Smażony kalafior
W cieście piwnym.
Składniki:
- 125 g mąki
- Sól, biały pieprz
- 2 jajka
- 250 ml piwa
- 1 pomidor
- 200 ml sosu słodko-kwaśnego
- Pęczek czosnku niedźwiedziego
- 250 g chudego twarogu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 kg kalafiora
- Pół pęczka natki pietruszki
- 1 l oleju do frytowania
Składniki:
Mąkę zmieszać z solą i pieprzem, dodać, jajka i piwo, odstawić na 30 minut. Pomidora pokroić w kostkę, zmieszać z sosem słodko-kwaśnym. Czosnek niedźwiedzi pokroić w cienkie paski i zmieszać z jogurtem i twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Z pietruszki oberwać listki i dodać do ciasta. Różyczki kalafiora zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowych ręcznikach. Podawać z przygotowanymi sosami.