Śmietanowo-owocowy

W tym torcie właśnie krem nadaje smak ciastu, dlatego ważne jest, jak go zrobimy. Jeśli przygotowujemy tort dla dzieci, najlepiej przyrządzić krem na bazie bitej śmietany.

Podstawą tego tortu jest krem
Podstawą tego tortu jest krem 123RF/PICSEL

Skład na 15 porcji:

Ciasto:

  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu

Masa:

  • 1 soku pomarańczowo-marchewkowego
  • 3 budynie waniliowe
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

1. Białka jaj ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do białek, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180ºC.

2. Połowę soku przelewamy do rondelka, zagotowujemy. W drugiej połowie dokładnie rozpuszczamy budynie i wlewamy je do gotującego się soku. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, mieszamy i wlewamy żelatynę, delikatnie mieszamy.

4. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jedną część wylewamy tężejący budyń. Kiedy już zastygnie, kładziemy na nim drugi krążek ciasta, na który wykładamy grubą warstwę bitej śmietany.

5. Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną, aby dokładnie zakryła ciasto. Do rękawa cukierniczego przekładamy resztę śmietany i dekorujemy nią tort. Wstawiamy do lodówki.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas